Kevesebb munkaerő, kevesebb fizetésért

Kevesebb munkaerő, kevesebb fizetésért
Bihar megye – Az önkormányzatoknak a hét elején kellett tudatni a kormánybiztosi hivatallal, miként oldják meg a közalkalmazottak leépítéséről szóló rendelet végrehajtását. Eddig is kevesen voltak, derül ki egy rövid körképből.

Érmihályfalván nem volt szükség elbocsátásra, sőt, kevesebben dolgoznak az önkormányzat alkalmazásában, mint lehetne. A prefektus néhány hete tudatta, hogy a város 88 alkalmazottat foglalkoztathatna az előírások szerint, ezzel szemben 61 állás van elfoglalva. Arról döntöttek tehát, hogy az eddig létezett 125 és a most engedélyezett 88 közötti betöltetlen állásokat megszüntetik, ami így magától értetődően nem járt elbocsátással. Szalacs községben sem volt szükség elbocsátásra, mivel ott is kevesebben dolgoznak, mint a megszabott keret: az összesen 27 állásból öt az uniós pályázatokat lebonyolító szakszemélyzeté lenne, ezek betöltetlenek. Az önkormányzati adminisztrációban van még további hat ugyancsak betöltetlen állás, vagyis összesen 16 alkalmazottat foglalkoztatnak, ami nem tett szükségessé leépítést.

Mi legyen az ösztönző?

Az érsemjéni önkormányzatnál tizenhárom állás szünt meg összesen. Ezek közül négy eddig is betöltetlen köztisztviselői állás volt, további kilenc pedig szerződéses alkalmazottakat érit, melyekből kettő elfoglalt, hét pedig betöltetlen volt. Az összesen jelenleg létező állások száma 28, amiből 3 szerződéses és továbbra is betöltetlen. Székelyhíd önkormányzata (a város és a hozzátartozó öt falu) számára a Prefektúra 97 állást hagyott jóvá. Jelenleg 64–en dolgoznak az elöljáróság kötelékében, és további 13 poszt eddig is betöltetlen volt, tehát ott sem volt szükség elbocsátásokra. Ebből a rövid körképből is kitűnik, hogy az önkormányzati hivatalokban eddig is kevesebben végezték a munkát annál, mint ahány főt a leépítések érdekében a kormány, illetve annak megyei képviselete előírt. Az egy főre eső több teendő mellé ráadásul még a 25%–os bérlevonás is társul. Hogyan lehet így motiválni az alkalmazottakat?, teszik fel a kérdést az önkormányzati vezetők?