Kevesebb magyar osztály indul

Kevesebb magyar osztály indul
Ákos Zoltán megyei főtanfelügyelő-helyettes a napokban minden magyar tagozattal rendelkező általános iskolát felkeresett, hogy az induló magyar tagozatos I. és V. osztályokról érdeklődjön.

 Az Avram Iancu, Ion Bogdan és Oltea Doamna iskolákban egyáltalán nem indulnak magyar nyelven a fent említett osztályok. A George Cosbuc általános iskolában egy Step by step és két hagyományos I. osztály indul, egyenként 21 gyerekkel, V. osztályt pedig 102 gyerekkel valószínűleg 4-et indítanak. A Dacia iskolában I. osztályban 28-an, V. osztályban pedig várhatóan 30-an lesznek. A 16-os számú általános iskolában I. osztályba körülbelül 20-an, V. osztályba pedig 25-en iratkoztak be. A Szent László Római Katolikus Gimnáziumban idén másodjára indítanak V. osztályt, 28 gyermekkel, de az elemi tagozaton is idén is két első osztály indul. A 11-es számú is jól áll, I. osztályba 16-an, V. osztályba 26-an vannak beiratkozva. Az előző évekhez képest kevesebben jelentkeztek az Ady Endre Középiskolába is, de a két osztályra való 21-22 tanulólétszám így is biztosított.

Húsznál kevesebben

15-16 tanuló mindig van osztályonként a tiszta magyar nyelvű Juhász Gyula iskolában is. Hasonló helyzetben van a Dimitrie Cantemir iskola, ahol, bár az előző években gond volt a gyermeklétszámmal, idén I. osztályba 18-an jelentkeztek, az V.-esek pedig várhatóan 15-16-an lesznek. Szép létszámmal kezd V. osztályt a Nicolae Balcescu iskola is, I.-be 16 gyereket irattak be, az V. osztályban pedig 36-an lesznek, így lehet, hogy két magyar V. osztállyal kezdik az új tanévet.

Csökken a létszám

A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban 14-en kezdik meg I. osztályos tanulmányaikat, és idén is két V. osztály indul 15, illetve 25 fővel. A nagy létszámkülönbséget azzal magyarázták, hogy nem akarták szétválasztani a végzett IV. osztályosokat, így a külsős beiratkozottakat tették külön osztályba. Az Andrei Muresanu iskolában I. osztályban 11-en lesznek, V. osztályban pedig 14 gyerek tanul majd. A Ioan Slavici iskolában is megvan a kötelező gyermeklétszám, I. osztályban 14 tanuló lesz, V.-ben pedig 11.

Ákos Zoltán megyei főtanfelügyelő-helyettes és Pető Csilla szaktanfelügyelő lapunknak elmondta: nehezebb helyzetben van az Onisifor Ghibu Középiskola, ahol V. osztályba 17-en, de I. osztályba csak 6-an iratkoztak fel, az Alexandru Roman iskola, ahol V. osztályba 16-an, I.-be pedig csak 7-en jelentkeztek, a Lucretia Suciu sánciskola, ahova V.-be 14-en, I.-be csak 4-en iratkoztak be, a Decebal iskola, ahova csak 2 elsős jelentkezett és az Octavian Goga iskola, ahol nincs elsős, az alsó tagozaton mindössze 7-en vannak beiratkozva , és V. osztályba is csak 8-an jelentkeztek. A tanfelügyelők azt ajánlják azoknak a szülőknek, aki eddig nem iratták be gyermekeiket, hogy román tagozat helyett a legközelebbi iskola magyar tagozatára vigyék gyermekeiket. A Ghibuba beiratkozott I. osztályosok a Balcescu iskolában jelentkezzenek, az Al. Roman iskola elsősei a sánciskolába menjenek, az Octavian Goga tanulói pedig a Decebal iskolába iratkozzanak.