Kevésbé ismert művek a koncerten

Kevésbé ismert művek a koncerten
A múlt csütörtök esti nagyváradi filharmonikus koncerten két japán művész lépett fel kevésbé ismert művekkel: Shinya Ozaki karmester és Tomoe Kawabata zongoraművésznő.

A műsor első felében csendült fel Aram Hacsaturjan örmény zeneszerző Desz-dúr zongoraversenye (op. 38., 1937), az Ausztráliában élő japán zongoraművésznő, Tomoe Kawabata előadásában. A háromtételes mű sajátos, örmény hangulatát igen érzékenyen és finom tónussal formálta meg. Előadásában ráéreztetett a technikailag igen igényes mű szenvedélyes lüktetésére, valamint bensőséges költőiségére egyaránt. A második tétel örmény dallamot közvetítő muzsikájában megszólalt a flexaton nevű örmény hangszer, melynek hangja éneklő fűrészre emlékeztet. A kivételes érzékenységgel előadott versenyművet nagy siker koronázta. Ráadásul egy közismert Hacsaturjan-kompozíciót, a Kardtánc zongoraátiratát adta elő a Gajane táncszvitből.

Romantikus légkör

A műsor második felében Shinya Ozaki, Marosvásárhely állandó karmestere Kurt Atterberg német zeneszerző romantikus, négytételes I. b-moll szimfóniáját adta adta elő a Nagyváradi Filharmónia zenekarával. A kompozíció erőteljes szenvedélyes hangzásvilágát, valamint romantikus érzelemvilágot tolmácsoló dallamíveit a maga szépségében élvezhettük. A szerző párhuzamosan végezte a mérnöki tanulmányait és a konzervatóriumot. Stockholmban fejtette ki zenei tevékenységét, ahol a Királyi Zeneakadémia professzora volt, valamint a svéd zeneszerzők körének elnöke. A két japán művész otthonosan mozog az európai zenekultúrában. A közönség nagy tapssal jutalmazta a japán művészek közreműködését. A zenekar koncertmestere ezúttal is Nagy Kálmán volt.

Tuduka Oszkár