Kevés pénzből nem sokra telik

Nagyon alacsony költségvetése ez évre a Bihar megyei Foglakoztatási Ügynökségnek ezért úgy döntöttek, hogy a tervezett 18 tanfolyamból az idén csak tízet tartanak meg megyénkben.

Lesz tanfolyam biztonsági őrök képzésére 22 hellyel, szakácsoknak (34 hely), kereskedelmi dolgozóknak (60 hely), bőrdíszmű készítőknek (57 hely), ácsoknak, építőipari asztalosoknak és villanyszerelőknek (20-20 hely), fodrászoknak manikűrösöknek (40 hely), gyermekgondozóknak (20 hely), személyezeti felügyelőknek (50 hely), gáz és vízvezetékszerelőknek 20 hely), elektronikai szerelőknek (20 hely), pincéreknek (16 hely), adatbevivő, feldolgozó (42 hely) és kőműveseknek (61 hely). De lesz még kezdő angol, német, spanyol,  és olasz nyelvtanfolyam is. Ebből csak tízet tartanak meg Nagyváradon, a többit a Kolozsvári Továbbképző Központra bízzák, melyhez különben a nagyváradi is tartozik. Még a megyénkben megtartandó egyik-másik tanfolyamokhoz sem kapnak előadókat azért a pénzért, amit fizetni tudnak, például a villanyszerelő, vagy biztonsági őr képzésre. Másokra jelentkező van kevés, mint például az ács tanfolyamra, pedig kereslet lenne irántuk.Márciustól megezdik kifizetni a támogatásokat azoknak a cégeknek, akik saját alkalmazottaik számára tartanak továbbkéző tanfolyamot. Ezek a cégek az összalkalmazotti létszám 20 százalékának továbbképzézéséért megkapják a költség 50 százalékát.

Daciana Nica a Foglalkoztatási Ügynökség aligazgatója elárulta, hogy már megkezdték a felvcilágosító munkát megyénk végős középiskolásai között, mintegy 187 osztályban, ami közel 5000 tanulót jelent. Az idén szeptember 26-án is lesz állásbörze végzősöknek, nem csak egyetemet, hanem középiskolát vagy szakiskolát végzetteknek is. Április 18-án általános állásbörzét, tartanak egy másikat kimondottan romáknak június 30-áig, majd október 30-áig állami gondozásból kikerült fiataloknak. Ha lesz rá igény tartanak állásbörzét hátrányos helyzetűeknek is, de ezzel már próbálkoztak és nem volt valami nagy sikere, mondta Nica Daciana.

Albert Ferenc