Kevés oltóanyag, kevés megbetegedés

Kevés oltóanyag, kevés megbetegedés
Állítólag egymillió adag influenza ellenes oltóanyagot osztottak szét decemberben országszerte, mégis, a Bihar megyei háziorvosoknak alig jutott. Igaz, nincs is sok légúti fertőzés.

Bár december közepén az országos hírek arról szóltak, hogy egymillió adag influenza ellenes vakcinát fognak szétosztani országszerte, dupláját a tavalyelőtti adagnak, s megyénk is tizenháromezer adagra számított, úgy tűnik, a nagyváradi háziorvosok ezúttal is kevés oltóanyagot kaptak.

Hét adag

Amint dr. Balogh Árpád háziorvos kérdéseinkre elmondta, mindössze hét vakcinát kapott, mindahányat egy nap alatt be is adta azoknak a krónikus betegeknek, akik már korábban érdeklődtek telefonon. Persze ennyi korántsem volt elegendő, legalább huszonöt-harminc adagra lett volna szükség, hogy a krónikus betegek, különösképpen a különböző légúti betegségekben szenvedők megkapják az oltást. A legtöbben azok közül, akik számára veszélyes lehet egy influenzás fertőzés megvásárolták maguknak – a kereskedelemben egy trivalens és egy tetravalens oltóanyag fajta van forgalomban ebben a szezonban, az egyik közel harminc lejbe kerül, a másikat ötven lej körüli összegért lehet megvenni.

Hurutos megbetegedések

Ráadásul – tudtuk meg a háziorvostól – azt a hét adagot is december végén, pont a két ünnep között kapta meg, amikor mindenki leginkább mással van elfoglalva. Most már fölösleges is lenne, ha kapna, ugyanis már a szezon végénél tartunk, fejtette ki dr. Balogh Árpád. Ami pedig a légúti megbetegedéseket illeti: influenzagyanús esete eddig nem volt, leginkább a felső légutakat érintő hurutok, garat-, mandula-, hörgőgyulladás fordult elő, s az asztmában, vagy krónikus tüdőtágulásban szenvedők esetében felülfertőződések, melyek célzott, olykor váltott antibiotikumos kezelést tettek szükségessé. Mindent összevetve a korábbi szezonhoz képest kevesebb a megbetegedés, tudtuk meg.

Kevés eset

Dr. Ilyés Károly nagybáródi háziorvos kérdésünkre elmondta: huszonöt adag influenzaellenes adagot kapott, de mivel bányavidékről van szó, nagyon sok krónikus légúti betegségben szenvedő páciense van, úgyhogy a duplája jobb lett volna. Ő is arról számolt be: főleg a hurutos, száraz köhögéssel kísért fertőzések jellemzőek mostanában, melyek legnagyobbrészt elmúlnak a tüneti kezeléssel – lázcsillapítóval és köhögéscsillapítóval. Szerinte is más évekhez képest kevesebb a megbetegedés, pedig enyhe a tél és ez rendszerint kedvez a különböző mikroorganizmusok terjedésének.

Adatok

A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóságtól kapott válasz szerint több mint tizenháromezer adag oltóanyagot kaptak, s mostanáig mindegyiket szétosztották. Ami pedig a megbetegedéseket illeti: a legfrissebb adatok szerint egy hét alatt több mint négyezer légúti megbetegedés történt megyénkben, több mint másfél ezerrel több, mint egy héttel korábban. A tüdőgyulladással kórismézettek száma 673-ról 1027-re nőtt. Eddig egyetlen esetben bizonyosodott be az influenzavírus jelenléte, egy közepesen súlyos megbetegedést okozott Bihar megyében.

Neumann Andrea