Kevés méz lett az idén

Kevés méz lett az idén
Szatmárnémeti — Az idei száraz időjárás és a késői fagy miatt kevesebb méz lett az idén, emiatt az ár is emelkedett. Átlagosan 4–5 lejjel drágábban lehet mézet vásárolni.

Jekei István méhészt kérdeztük a mesterségével és az idei terméssel kapcsolatban, aki elmondta lapunknak, hogy az idei év eléggé csapadékmentes volt, így kevesebb méz gyűlt össze. Főleg az akácméz mennyisége csökkent, mivel az akác lefagyott, a virágméz is inkább csak az ősz folyamán gyűlt — magyarázta a méhész.

Jekei Istvánnak körülbelül száz méhcsaládja van. A méhészkedést édesapja szerettette meg vele, tőle sajátította el a mesterség csínját–bínját, később pedig átvette a méhcsaládok gondozását is.

 

Cukor helyett

Jekei kizárólag a piacon értékesíti a mézet, mivel — elmondása szerint — az államilag megállapított összeg olyannyira alacsony, hogy azért nem lenne érdemes méhészkedéssel foglalkozni. A méhészboltban sem próbálkozik az eladással, mivel ott is csak nagyon keveset fizetnek egy kiló mézért és gyakran át sem veszik. A piacon viszont, már meg van a kliensi köre, akik évek óta kizárólag nála vásárolnak, mivel, cukor helyett mézzel édesítik a teát, annak ellenére, hogy valamivel többe kerül, mint a cukor.

Az akácméz kilója 20 lejbe kerül, a virágméz pedig 14 lejbe kilónként. A tavalyihoz képest 4–5 lejjel drágult a méz. A propoliszt csak azok vásárolják, akik ismerik annak jótékony hatásait. Megfázásra, immunrendszerer–ősítésre, égési sebek kezelésére kiválóan alkalmas „csodaszer” — magyarázta Jekei.

A téli időszak szezonnak számít a mézeladás tekintetében, mivel ilyenkor kevesebb a gyümölcs. Az ünnepek közeledtével is több mézet vásárolnak az emberek, mivel sok süteményt mézzel készítenek. A befektetett munka mindenképpen megtérül — mondta Jekei.