Kevés líceumi helyet töltöttek be

Akt.:
1Hozzászólás
Magyar tannyelvű osztályokban is maradtak betöltetlen helyek Bihar megyében. Képünk illusztráció
Magyar tannyelvű osztályokban is maradtak betöltetlen helyek Bihar megyében. Képünk illusztráció
Közel hatszáz líceumi hely maradt betöltetlenül Bihar megyében a második számítógépes elosztás után. A szeptemberi elosztás az utolsó lehetőség azok számára, akik eddig kimaradtak.

Az első, július 19-i számítógépes elosztást követően 601 líceumi hely maradt betöltetlenül Bihar megyében, a második, múltheti elosztást követően pedig 594-re csökkent a szabad helyek száma a kilencedik osztályokban, azaz mindössze hét helyet töltöttek be. Ennek az a magyarázata, tudatta Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes, hogy a második, július 28-i elosztáson csak azok a nyolcadikot végzettek vehettek részt, akik túl kevés opciót töltöttek ki, ezért nem jutott hely számukra az első elosztás nyomán. Azok, akik valamilyen oknál fogva nem vettek részt az országos felmérőn – például pótvizsgázniuk kellett – ezen az elosztáson nem vehettek részt, számukra a következő – és egyben utolsó – lehetőség a harmadik elosztás, mely szeptember elsején és másodikán zajlik. Ehhez ugyanúgy ki kell tölteniük az opciók listáját, akárcsak az első elosztáson részt vevő diákok, de a listán persze már csak a megmaradt helyek szerepelnek. A teendőkről részletesebben annak az iskolának a titkárságán tudják őket tájékoztatni, ahol elvégezték a nyolc osztályt.

Bírságot kaphatnak

„A kilencedik osztály kötelező, tehát akik eddig nem vettek részt az elosztásokon, most mindenképp tegyék meg, ellenkező esetben a szülő akár bírságot is kaphat” – hívta fel a figyelmet a főtanfelügyelő helyettes. Szakiskolába is fel lehet még iratkozni, a szakiskolai szabadon maradt helyek számát az elkövetkezendőkben teszik majd közzé, a harmadik számítógépes elosztás ezek esetében is szeptember elsején és másodikán lesz.

Bihar megyében amúgy több mint négyszáz azoknak a diákoknak a száma, akik pótvizsgák miatt nem vettek részt az első számítógépes elosztáson. Kérdésünkre, hogy tavalyhoz képest van-e lényeges változás a betöltetlen helyek számát illetően, Novac-Iuhas Alin Florin Bihar megyei főtanfelügyelő elmondta: tudvalévő, hogy évről évre kevesebben végzik el a nyolcadikot, tavalyhoz képest az idén eleve tizenöt osztállyal kevesebb indult. Egyelőre nem tudni, hogy további osztályok szűnnek-e meg, ez a harmadik elosztást követően derül majd ki.

Ami pedig a líceumi betöltetlen helyeket illeti: a legtöbb, szám szerint 46 szabad hely a Constantin Brâncuşi Műszaki Kollégium román tagozatú építőipari osztályaiban maradt, ezt követi a Berettyószéplaki 1. sz. Műszaki Líceum mechanika osztálya, ahol 32 a betöltetlen helyek száma, szintén román tagozaton. A betöltetlen helyekkel kapcsolatos részletes információk az admitere.edu.ro címen találhatók.

Szabad helyek

Magyar tannyelvű osztályokban is maradtak betöltetlen helyek: például az Érmihályfalvi Mezőgazdasági Kollégium magyar nyelvű természettudományi osztályában 15 helyre várnak még jelentkezőket, a Mihai Eminescu Főgimnázium filológia osztályában öt, természettudományok szakon pedig nyolc hely még betöltetlen, van még tíz szabad hely a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium műszaki osztályában (villamosság szak), a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum közgazdasági osztályában tizenhat, a turizmus és közélelmezés szakon pedig öt a szabad helyek száma, az Ady Endre Középiskola társadalomtudományi osztályában 23 hely még betöltetlen, a székelyhídi Petőfi Sándor Líceumban összesen 53 szabad hely van még magyar osztályokban. A nagyváradi Friedrich Schiller líceum német tannyelvű matematika-informatika osztályában tizenegy szabad hely van még.

Neumann Andrea1Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter