Kevés kollektív elbocsátás

Akt.:
Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója
Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója
Bihar megyében négy cég jelezte, hogy ettől a hónaptól kezdődően kollektív elbocsátásokat áll szándékában végrehajtani, tudatta kérdésünkre Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója.

Két építkezési cég 86 személyt, egy turisztikai cég 15 személyt, egy könnyűipari cég pedig 54 személyt bocsátana el. Az építkezési cégek esetében még nem született végleges döntés, ha az idő jó és még lehet kinti munkát folytatni, ez eltolódhat. Ha viszont beáll a fagy, le kell állniuk a munkálatokkal.

A szám nem magas, évekkel ezelőtt 500-600 személy maradt állás nélkül a tél beköszöntekor. Tavaly viszont már kevesen voltak, s az idén is folytatódik ez a tendencia – mondta az igazgató. A magyarázat az, hogy a munkaadók tisztában vannak azzal, hogy ha elbocsátanak embereket, nem valószínű, hogy amikor szükség lesz rájuk, ismét alkalmazni tudják őket, ugyanis időközben nagy eséllyel más munkát találnak maguknak. Bihar megyében ugyanis, más megyéktől eltérően, kevés a munkaerő – az igazgató okokként a gazdasági fejlődést, az új munkaerő beáramlásának a hiányát említette meg. Nem valószínű, tette hozzá, hogy az ipari park „szippantaná be” a munkavállalókat, itt ugyanis az alkalmazottak száma 3400-3500 körüli, ami szinte elenyésző a 170 ezer Bihar megyei munkavállalóhoz viszonyítva.

A munkanélküliségi ráta csökkenő tendenciát mutat, a legfrissebb közzétett adatok szerint Bihar megyében a munkanélküliek száma 8783, közülük 1796-an városban, 6987-en pedig falvakban, községekben laknak.