Kevés ingyenes oltóanyag érkezett

Kevés ingyenes oltóanyag érkezett
© A student receives a measles vaccine injection at the Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) in Ecublens near Lausanne March 23, 2009. Both the University of Lausanne (UNIL) and EFPL have started a three day vaccination campaign to help eradicate a growing Swiss measles epidemic, in which more than 28 cases were discovered in both schools, out of a total of 370 in Switzerland since the start of the year. REUTERS/Valentin Flauraud (SWITZERLAND HEALTH EDUCATION)
Egyelőre minden Bihar megyei háziorvos tíz adag ingyenes influenza ellenes oltóanyagot kapott páciensei számára. A patikákban is kapható a vakcina, de viszonylag kevesen vásárolják.

A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) az eddigiek során hatezer ingyenes oltóanyagot kapott, mondta el dr. Dorel Ţîrţ, az intézmény munkatársa. Ezt az egészségügyi intézmények és a háziorvosok között osztották el, minden háziorvos tíz adagot kapott. További kétezer adagot várnak, ebből valószínűleg ismét jut a háziorvosoknak is. Mindent összevetve az idén nyolcezer adag, azaz tavalyhoz képest tízezerrel kevesebb jut megyénknek, tette hozzá.

Lejárató mozgalom

A tíz adag elég kevés, válaszolt kérdésünkre dr. Ilyés Károly nagybáródi háziorvos, ahhoz ugyanis, hogy a krónikus légzőszervi betegeit beoltsa, legalább hatvan adagra lenne szükség. Más években előfordult, hogy százötven adagot kapott, s ezt a mennyiséget nem is tudta teljes mértékben felhasználni.

Az utóbbi évek során viszont sokat csökkent az oltások „népszerűsége” is, tette hozzá, főleg, mióta a madárinfluenza kapcsán megjelentek olyan információk a sajtóban, miszerint az egész oltási kampánynak nem volt sok értelme. Az interneten, és egyes közösségi portálokon is egyféle lejárató mozgalom indult az oltások ellen, mondta a háziorvos. Mint megjegyezte, tény, hogy az oltásoknak lehetnek mellékhatásaik, s ritkán ugyan, de súlyos mellékhatások is felléphetnek, viszont azoknak, akik ellenük foglalnak állást, meg kellene nézniük néhány képet a hírhedt „vastüdőről”, s arról, hogy hogyan éltek ezekkel azok a gyerekek, fiatalok, akik annak idején a gyermekbénulás áldozatai lettek (az elmúlt évtizedekben a védőoltásoknak köszönhetően csaknem eltűnt a betegség).

Árak

A háziorvos főleg a krónikus légzőszervi betegeknek – például asztmásoknak – ajánlja az oltást, de a cukorbetegeknek, egyéb krónikus betegségekben szenvedőknek is. Amennyiben nem kapják meg a háziorvostól, ők jól teszik, ha megvásárolják az oltóanyagot a patikákból. Az oltásnak most van itt az ideje, legkésőbb november folyamán az érintetteknek be kellene oltatniuk magukat.

A patikákban egyébként kapható az influenzaellenes oltóanyag. Amint Eugenia Hamza, a Bihar megyei Gyógyszerészkamara alelnöke elmondta, kétféle ilyen készítmény kapható, ezek árát az egészségügyi minisztérium szabályozza. Abban a patikában, ahol megérdeklődtük, a Vaxigrip 27,4 az Influvac pedig 22,7 lejbe kerül, s mint megtudtuk, viszonylag kevesen vásárolják. A szabályozás életbe lépte előtt az áruk egyébként meghaladta a harminc lejt.

Neumann Andrea