Kevés a szociális lakás

Kevés a szociális lakás
Nagyvárad – Kedden sajtóértekezletet tartottak a városháza dísztermében. Biró Rozália alpolgármester és Koncsek Vadnai Zita, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának vezérigazgatója tájékoztattak.

Biró Rozália alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: kevés a szociális lakás Nagyváradon, ezek ráadásul évek óta foglaltak, ezért az önkormányzat nehezen tud eleget tenni az igénylő családok ezirányú kéréseinek. Ilyen típusú lakhelyek találhatóak a várad-velencei Voltaire utcai tömbházakban, melyek hosszú ideje telítettek (96 szoba, melyben 517-en laknak), az Octavian Goga utcai ideiglenes szálláshelyen (53 szoba, melyből 52 foglalt 170 személy által), a Guttenberg utcai éjjeli menedékhelyen (kapacitása 80 hely), valamint a város további négy pontján, melyek alkalmasak ilyen célokra.

 

Két szociális projekt

 

A probléma részleges orvoslása érdekében a közeljövőben a Polgármesteri Hivatal két szociális jellegű projektet kiván gyakorlatba ülteni. Az egyik ezek közül arra vonatkozik, hogy Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO), az Ingatlankezelő Igazgatóság (AIO), a váradi Teréz Anya Alapítvány és a holland Édesanya Alapítvány között idén februárban megkötött együttműködési megállapodás értelmében az önkormányzat 800-1000 négyzetméterű területet bocsát az említett civil szervezetek rendelkezésére, hogy 4 ikerlakással rendelkező ingatlant építsenek 8 rászoruló család részére. Az önkormányzat csupán a telket bocsátaná az említett civil szervezetek rendelkezésére, az építkezési költségek, valamint az ingatlandotációval járó kiadások utóbbiakat terhelnék. A négy ikerlakás kiutalása az ASCO ajánlása alapján fog megtörténni. A projekt gyakorlatba ültetésének futamideje 12 hónap, a munkálatok elkezdésétől kezdve. A földterület kiutalásáról szóló határozattervezetről e havi ülésén szavaz majd a Helyi Tanács. A másik szociális jellegű elképzelése a Polgármesteri Hivatalnak ugyanakkor arra vonatkozik, hogy újabb négy barakkot vásárolna a Guttenberg utcai hajléktalanszálló részére: kettőt a férfiaknak, egyet a nőknek, egyet pedig vízesblokknak szánnak.

 

Szociális beadványokő

 

Koncsek Vadnai Zita, az ASCO vezérigazgatója tudatta: tavaly január 15- október 31. között 43 szociális lakást igénylő dossziét tettek le a hivatalban. Ezek közül 39-et kedvezően bíráltak el, 4-et pedig elutasítottak. Huszonhatan garzont, tizenhárman pedig kétszobás lakást igényeltek. Egy kérvényt azért nyilvánítottak érvénytelenné, mert az igénylő időközben elhunyt. Egy ügycsomót azért nem fogadtak el, mert a kérvényezőt fizetésképtelenség miatt kilakoltattak egy állami bérlakásból, egyet azért, mert a jelölt 1990. január 1-je után elidegenített egy lakást, egyet pedig annak betudhatóan, hogy az igénylő már bérel egy állami lakást. A dokumentumokat egy szakbizottság elemezte, és állította össze a priorítási sorrendet, melyről e havi ülésén dönt majd az önkormányzat képviselő-testülete. Ezt aztán kiteszik az ASCO Városháza utca 42. szám alatti székhelyén, óvni a kifüggesztést követő öt napon belül lehet.

 

Szocializációs program

 

A városházán lezajlott sajtótájékoztatót egy helyszíni szemle követte a Guttenberg utcai menedékhelyen, ahol a jelen levők meggyőződhettek arról, hogy hogy az önkormányzat nem csupán éjjeli vagy nappali szállást próbál biztosítani a rászorultaknak, hanem arra is törekszik, hogy szocializálja, illetve újraintegrálja őket a társadalomba. Ferencz István adminisztrátor elmondta: a három évvel ezelőtt elindított projekt értelmében foglalkoztatási terápiát nyújtanak azon fiatalok számára, akik állami intézetekben nevelkedtek. Segítenek nekik, hogy munkát találjanak, s megtanítják őket arra, hogy miként válhatnak a társadalom hasznos tagjaivá.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,