Kevés a nyugdíj, sok a kérdés Csokalyon is

Kevés a nyugdíj, sok a kérdés Csokalyon is
Bihar megye – Nem a nyugdíjak összegének számszerű emelése kell legyen a cél, hanem a pénz vásárlóerejének növelése, mondta Szarka Árpád igazgató egyebek mellett a Csokalyon tartott fórumon csütörtök este.

Sóki Béla képviselő köszöntötte a helyi iskola egyik termében megjelent mintegy harmic, főleg idősebb személyt, s elmondta: a Székelyhídhoz tartozó falvakban olyan témájú fórumokat szervezett, melyek iránt igény mutatkozott. A csokalyiak a nyugdíj-témát jelölték meg, így Szarka Árpád, a Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója volt a vendég. Utóbbi általános tudnivalókkal kezdte mondandóját. Bihar megyében 500 lej az átlagnyugdíj, Csokaly tekintetében ez 403 lej. A faluban 179 nyugdíjas van, közülük 99 a férfi. A legkisebb csokalyi nyugdíj 45 lej, a legnagyobbat nem árulta el.

Kérdésekben nem volt hiány

Szó esett a munkakönyvek feldolgozásáról (nyugdíjasoknak nem kell munkakönyvüket bemutatni, az ugyanis már nyílvántartásba van véve – az alapján kapják nyugdíjukat), a járandóságok modernebb, bankkártyás vagy bankszámlás átutalásáról. A tengernyi kérdés és hozzászólás egyike éppen utóbbi témában jegyezte meg, hogy a falusiaknak még a „postás módszer” az időszerű. Egy másik hozzászóló egyenesen a falusi ember megalázását érezte abban, hogy a vasúti utazásra szóló, általuk sokszor kihasználhatatlan kedvezményes jegyeket nem lehet pénzre válltani. Az erre adott válasz szerint az igazságos megoldás az lenne, ha a kedvezményt eltörölnék, a megspórolt pénzt pedig a nyugdíjpont emelésére fordítanák. Megtudtuk még, hogy 2008 január elsejétől lép életbe az úgynevezett özvegyi juttatás (ami jogilag nem azonos az özvegyi nyugdíjjal), bizonyos megszorításokkal, például: állami nyugdíj esetében, ha az kisebb, mint 364 lej – a jutattás 90 lej, TSZ-nyugdíjnál, ha az kisebb, mint 140 lej – 35 lej. Megfogalmazódott az igény, hogy a nyugdíjasoknak kézbesített szórólapokat, értesítéseket legalábbis két nyelven nyomtassák ki.

Nincs két egyforma gond

A fiatalabb generáció egy képviselőjének felvetésére elhangzott: a kisvállalkozónak is kötelező társadalombiztosítást fizetni, még ha az nagy terhet is ró rá. Egy társadalom sem engedheti meg magának, hogy elengedje a befizetést, ugyanakkor az is igaz, hogy „fekete munkával” a sokszorosát lehet keresni a becsületes munka gyümölcsének, ráadásul adómentesen… Romániában 4,3 millió munkavállalóra 5,7 millió nyugdíjas „jut”, utóbbiak gondjai között nincs két egyforma, mondta Szarka Árpád, aki a fórum végén egyéni problémákkal kapcsolatos kérdésekre felelt.

 

Rencz Csaba