Kevés a bérlő a nagypiacon

Kevés a bérlő a nagypiacon
Szatmár megye – A nagypiac csarnokában az elmúlt évekhez képest nagyon megcsappant a csomagolt élelmiszereket és kozmetikumokat árusító bérlők száma — mondta el lapunknak a gondnok, Ţura Adrian.

A nagypiac bazár részét pár éve elköltöztették az ócskapiac területére, mivel az a területet, ami az előtt működött visszaigényelte régi tulajdonosa. A szóban forgó területből — mintegy 1700 négyzetméter — csupán 1000 négyzetméter maradt a piac tulajdonába, 400 négyzetméter a Florisal tulajdonában, a többi pedig magántulajdonban van. A piac tulajdonában lévő 1000 négyzetméteren nagybani árusok árulják portékáikat. Ez egy ideje el van kerítve a többi nem a piac tulajdonában lévő területtől, mivel nagy problémát okozott, hogy sokan „bírtokba vették”, nemtudván, hogy az magántulajdonban van — mondta el lapunknak Ţura Adrian, a piac gondnoka.

Tarifák

Ţura elmondta továbbá, hogy a piac modernizálása nincs tervbevéve, mivel ez a jövőbeli költségvetéstől függ.

A piac standjainak napi díja 1,2 lej, a helyfoglalás pedig 2.2 lej négyzetméterenként. Ez nem csak a kinti árusokra vonatkozik, hanem a csarnokokban árusítókra is. A csomagolt élelmiszereket és kozmetikumokat árusítók ezelőtt két évvel 60–an voltak, az idén már csak húszan kötöttek szerződést. Ennek magyarázata lehet, hogy sokan a hipermárkatakből szerzik be ezeket a termékeket. Abban a csarnokban, ahol a tejtermékeket árusítják a 25 asztalból, 11—re kötöttek szerződést — magyarázta Ţura. Sokan csak egy–egy napon jönnek árusítani. Szombaton általában zsúfolásig megtelik a csarnok.