Kettős ünnep volt a TEG-ben

Kettős ünnep volt a TEG-ben
Nagyvárad- Szombaton kettős ünnepség helyszíne volt a Tibor Ernő Galéria: megnyílt Bányai Szabados Katalin egyéni kiállítása, és fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a Varadinum vonósnégyes.

A kettős kulturális ünnepség alkalmából szinte zsúfolásig megtelt a Tibor Ernő Galéria Kanonok sori pincehelyisége.
Az érdeklődőket Mierluţiu Emilia rajztanárnő, a TEG alkotóközösségének tagja köszöntötte. Több közt arra hívta fel a figyelmet: Bányai Szabados Katalin sokoldalú egyéniség, hiszen amellett, hogy képzőművészettel foglalkozik, nagy lelkesedéssel olvas, főz, kertészkedik, a családja aktív tagja. Nyitott, emberszerető alkat, amit alátámaszt a kiállítás témája, a portréábrázolás is. A képtár falain nők és férfiak, idősek és fiatalok arcvonásai sorakoznak, derűs vagy melankolikus tekintettel egy-egy világot tükröznek, mert a jó portré a konkrét látványtól elvonatkoztat, s a belső világ felfedezésére törekszik. Úgy fogalmazott: ezen alkotásokban a most pillanata létezik, magukban hordozzák az improvizációt, a véletlenszerűséget is. A néző szinte követi a pasztellkréta suhanását a papír felületén, a rajz pedig hol tétova, kereső, hol pedig szigorú, erőteljes.
Bányai Szabados Katalin elmondta: tavaly Kismarjára mentek alkotótáborba, ahol a főszervező azt kérdezte tőlük: van-e kedvük portrékat készíteni a falu lakosairól. Annyira kedvet kapott ehhez, hogy később ezt folytatta más helyeken is, mások mellett a családja tagjait is megfestette. A modelleket annak alapján választja ki, hogy mennyire karakteresek a jellemvonásaik, amikor ezt tapasztalja, úgymond késztetést érez rá, hogy portét készítsen róluk, sokszor egy-egy meghívó hátulját is felhasználja erre.
A vernisszázson közreműködött az Oláh Boglárka- hegedű, Kinda Péter- nagybőgő, Trifán László-gitár, ének és Thurzó Sándor József- brácsaművész alkotta alkalmi kvartett, S. Németh Katalin előadóművész és Márton Ágnes diáklány, számos szavaló- és mesemondó verseny győztese. Az alkotások november 29-ig tekinthetőek meg.

Vonósnégyes

A rendezvény második felében a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Varadinum Vonósnégyes jutott főszerephez. Az aktuális formáció egyik elődje 1989. november 15-én alakult, szellemi atyja néhai Thurzó Sándor zenetudós volt. Alapító tagok voltak: néhai Tokaji Ágnes – I. hegedű, Lucian Maliţa – II. hegedű, Marcu Ágnes – cselló és Thurzó Sándor József – brácsa. A vonósnégyes jelenlegi összetétele: Costin Éva – I. hegedű, Oláh Boglárka – II. hegedű, dr. Marcu Ágnes – cselló, Thurzó Sándor József – brácsa, akik
szombat este Dan Voiculescu – Szvit a Kajoni Kódexből (a zenekarnak dedikálva); Johann Michael Haydn – D-dúr divertimento; és Constantin Dimitrescu – Cvartet nr. 4, op. 38 g-mollban kompozíciókat játszották, mely műsort november 18-án ismét meghallgathatja az érdeklődő közönség a Filharmónia termében.

Ciucur Losonczi Antonius