Kettős mérce. Miért csak nekik jár?

Bihar megye – 2006 augusztus 30-án jelent meg az 1136-os Kormányhatározatot, melyben a Kormány elismerte, hogy magas frekvencián súgárzó antennák a test szöveteinek túlzott felmelegítése által szív és érrendszeri betegségeket, agykárosodást okozhatnak, ezért akiket ilyen káros súgárzások érnek munkahelyükön 10 százalékos fizetéskiegészítésre, amolyen veszélyességi pótlékra jogosultak.

Parlementi választottaink, a képviselők és szenátorok pártállástól függetlenül nagy egyetértésben gyorsan meg is szavazták maguknak októbertől a 10 százalékos poótlékot, mert úgymond a parlament épületének a tetejére fel van szerelve a Kormányőrség (SPP) antennája. Sőt tavaly óta a Bihar Megyei Tanács és Prefektúra alkalmazottainak is jár ez a fizetéskiegészítés, mert a Megyeháza tetején is van mikrohullámú antenna. Az érdekes csak az, hogy egyik-másik nagyváradi toronyblokk, a Nagyváradi Gyermekkórház és más épületek tettején mikrohullámú antennák tömege látható, de az illető blokkban lakók, vagy dolgozók nem kapnak semmi jövedelemkiegészítést ezért, sőt többségüket meg sem kérdezték, hogy szerelhetnek-e a fejük fölé antennát vagy sem, bár Nagyváradon állítólag van egy személy, aki beperelte a mobiltelefonszolgáltatót az antenna miatt, és meg is nyerte a pert, de nem sikerült elérnünk az illetőt.

Mindez viszont eltörpül a Ciorogariu utcán lévő 26-os óvóda udvarán felszerelt televíziós adóantenna mellett, mellyel az ugyanabban az épületben lévő Antena 1 stúdió adását szórják az egész megye területén, sőt azon túl is. Az antenna tőszomszédságában lakó Zalder András már minden lehetséges fórumon szót emelt az antenna miatt, melynek szerinte nincs semmi keresnivalója lakott területen, főleg nem egy óvóda udvarán, de azzal nyugtaták, hogy az antenna csak 200 Wattos, nem káros a kisugárzása. Eben egyrészt kételkedik a panaszos, hiszen a taxisok diszpécserszolgálatának az adója is van vagy 150 Wattos, és hatótávolsága nem terjed ki az egész megyére, másrészt pedig egy 60 Wattos mikrohullámú sütővel már el lehet szenesíteni a húst is, ha nem vesszük ki idejében. A maroktelefonok teljesítményét is azért korlátozzák 2 Wattra, mert azon felül már káros. Ilyen körülmények köztt a 200 Wattos adóantenna mirért ne lehetne káros az óvódás gyerekekre, a szomszédságban lakókra? Ha pedig káros, miért nem költöztetik onnan el, vagy miért nem kapnak a gyerekek szülei, az óvónők és az antenna szomszédságában lakók is veszélyességi pótlékot, mint a képviselők, szenátorok, prafktúrai és tanácsi alkalmazottak, akik ennél sokkal kisebb elektromágnenses súgárzásnak vannak kitéve, mondta Zalder András.