Ketten maradtak versenyben a román vasút teherszállító részlegének privatizációjában

Ketten maradtak versenyben a román vasút teherszállító részlegének privatizációjában
Ketten maradtak versenyben a román államvasút teherszállító részlegéért (CFR Marfa) kiírt privatizációs pályázaton, miután az amerikai Omnitrax érvénytelen ajánlatot nyújtott be a második körben.

 

A CFR Marfa 51 százalékos részvénycsomagjának eladása május közepén elakadt, miután egyetlen jelentkező sem teljesítette az eredeti privatizációs feltételeket. Később a román kormány enyhítette a feltételeket, így ugyanaz a három pályázó maradt versenyben: az amerikai Omnitrax, a román Grup Feroviar Roman (GFR), valamint a román Transferoviar Grup és az osztrák Donau-Finanz GmbH&Co befektetési alap társulásából létrejött konzorcium.

A román közlekedési minisztérium csütörtökön közölte, hogy a privatizáció második szakaszában a három pályázó közül csak kettő nyújtott be érvényes ajánlatot, így a Grup Feroviar Roman és Transferoviar Grup-Donau-Finanz GmbH&Co maradt versenyben.

A privatizálás harmadik szakaszában a román hatóságok közvetlen tárgyalásokat folytatnak a felekkel, akik ezt követően megtehetik a végleges ajánlatukat. A CFR Marfa kikiáltási ára 180 millió euró volt.

A román kormány a Nemzetközi Valutaalap szervezésében 2011-ben megkötött többoldalú nemzetközi, elővigyázatossági típusú hitelmegállapodás keretében vállalta, hogy privatizálja a veszteségesen működő állami vállalatokat. Románia június végéig haladékot kért a lemaradások pótlásáért, ettől függ ugyanis, hogy Bukarest le tudja-e zárni sikeresen az 5,3 milliárd euró értékű hitelszerződést, illetve reménykedhet egy újabb megkötésében. A román hatóságok korábban jelezték, hogy érdekeltek egy újabb megállapodásban.