Kétszeres vízszigetelés lesz a Kossuth utcai parkolónál

Kétszeres vízszigetelés lesz a Kossuth utcai parkolónál
A földet támasztó beton öntött falakat és magát a mélygarázs épületét is külön hidroizolálják a nagyváradi Kossuth (Independentei) utcai építkezésnél. A kivitelezés szempontjából a legnehezebb a garázs hidroizolásása lesz, mert az műszaki szempontból rendkívül precíz munkát igényel.

Mint arról már beszámoltunk, hosszú szünet és huzavona után hétfőn újrakezdődött a munka a nagyváradi Kossuth (Independentei) utcai mélygarázs építésénél. Kedden a helyszínen jártunk, ahol Ştefan Roşca, munkálatvezető főmérnök magyarázta el az építkezés részleteit. Mint elmondta, az építkezést a Mihai Eminescu szobor felőli oldalon kezdték el. Mivel az építmény hidroizolálásának a megoldatlansága miatt szünetelt a munka, ezért értelemszerűen főként arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen vízszigetelési megoldást alkalmaznak az építkezésnél. Mint kifejtette, a villamossínek felőli oldalon lévő támasztófalak hézagaiba fecskendezik be a vízszigetelő tömítő anyagot, ezt követően ún. kristályosító anyaggal bekenik ezeket a falakat, szintén abból a célból, hogy a támasztófal minél vízhatlanabb legyen. Mivel azonban a beton állandóan dolgozik, ezért idővel elkerülhetetlenül kis repedések fognak keletkezni a falon, amelyen keresztül befolyhat a víz, amelyet pompákkal fognak kiszivattyúzni. Mivel a támasztófalakat tizenöt méter mélyre befúrt kötélsodronyokkal rögzítették, ezért ezt a műszaki megoldást a zsinagóga felőli oldalon nem tudták alkalmazni, hiszen annak az épületnek az alapjai miatt oda nem lehet olyan mélyen befúrni, ezért azon az oldalon más technológiát kell majd alkalmazni.

Nehéz feladat

Ştefan Roşcatól a továbbiakban megtudtuk, hogy a támaszfalak építése lényegében egy kisegítő munkálat volt, ezeknek a falaknak az a fő szerepük, hogy megtámasszák és függőlegesen tartsák a földet annak érdekében, hogy a munkatelepen lehessen dolgozni. Maga a mélygarázs lényegében ezek közé a mintegy teknőt képező tartófalak közé fog épülni. A főmérnök elárulta, hogy bár elkészülte után egyetlen nagy épületnek fog látszani, de műszaki szempontból tulajdonképpen két mélygarázs fog épülni. Először a Mihai Eminescu szobor felőli részt építik meg, ezt követően speciális anyaggal teszik vízhatlanná, majd a következő garázsrészt építik meg, amit végül szintén hidroizolácóval látnak el. A zsinagóga felőli oldalon lévő támaszfalakat fémszerkezettel erősítik meg. A főmérnök elmondta, hogy most, a fecskendezésnél és a támasztófalak vízhatlanításánál hét ember dolgozik. Ez a munkálat a folyó felőli oldalon már elkészült, és ezen a héten a többi oldalon is befejeződik. A jövő héten kezdődik a betonozás, tehát magának a garázsnak az építése, akkor már sokkal több munkás fog dolgozni. A mérnök el is elmondta, hogy a kivitelezés szempontjából a legnehezebb a garázs hidroizolásása lesz, mert az műszaki szempontból rendkívül precíz munkát igényel. A beruházás összköltségvetése mintegy 24,3 millió lej, a kivitelező a Construcţii Bihor cég. A mélygarázs várhatóan, és persze ha semmilyen további probléma nem merül fel, jövőre készül el.

Pap István