Kétszer kettő néha öt: a szemétben is

A lakásszövetkezet nem akar most többletdíjat fizetni, az AKSD nem hajlandó feleslegesen dolgozni…

Megelégelte a kintlévőségek türelmes nézegetését és úgy döntött az AKSD, hogy a törvény adta lehetőségekkel élve behajtatják járandóságukat. A Napló augusztus 13-ai számában beszámoltunk arról, hogy a debreceni hulladékszállító és -kezelő cég átadta az önkormányzatnak a 90 napon túli tartozásokat, melyek egy részét 2002 óta folyamatosan jelentik.

A hulladékgazdálkodási törvény szerint az önkormányzat ilyes esetben vagy elkezdi az azonnali végrehajtást, vagy kifizeti a tartozásokat – tudtuk meg a társaság kommunikációs vezetőjétől, Lévai Zsuzsannától.

Matricás a szemetes

Az AKSD gazdasági igazgatója, Szinkulics István pedig elmondta a Naplónak, hogy nem céljuk a társasházak ellehetetlenítése, hajlandók a tartozások kifizetésének ütemezéséről egyezkedni. Utóbbi annyit tett még hozzá, hogy a tartozások már oly mértéket értek el, mintha három hónapot ingyen dolgoznának munkatársaikkal.

Az illetékesektől értesültünk arról is, hogy bevezetik a szemétmennyiség mérésének egy formáját, mégpedig matricázzák a konténereket, amelyek után a társasházak, szövetkezeti közösségek fizetnek. Ha többkonténernyi hulladékot kívánnak elvitetni, azért többet kell fizetni.

Erről szó sem volt

Vinnai János, a II. Rákóczi Ferenc Lakásszövetkezet elnöke a fentieket olvasván némiképp felháborodva kereste meg lapunkat. Arról számolt be, hogy évente egyszer, év elején megállapítják a közös költséget, az AKSD-vel pedig kötöttek egy megállapodást, ennek alapján beszedik a szemétdíjakat is.

Vinnai János leszögezte: mozgó költséget nem lehet megállapítaniuk és a társasházakról szóló törvény csak a hatósági áremelések érvényesítését engedi a lakók felé. Márpedig a matricázott konténerek tartalmán felül elszállított hulladékot az AKSD az év elején megállapítottakon túl leszámlázta szövetkezetüknek.

Amikor év elején megkötöttük a megállapodást, még szó sem volt az új rendszerről – tette hozzá Vinnai János, aki azt is sérelmezte, hogy mindössze nyilatkozatszinten valósul meg a megegyezési akarat, a leszámlázott többletköltségek miatt írt számos kérelmüket mindannyiszor elutasították.

A lakásszövetkezet elnöke közölte, hogy 2006. január elsejétől, amennyiben a tagok vállalják, természetesen állják a magasabb díjakat. Kérdésünkre, hogy mi történik, ha az AKSD nem viszi el a szemetet, Vinnai János azt válaszolta: kiöntik a Víztorony utcára.

Csak a felét fizetik

Lévai Zsuzsanna szerint kétszer annyi szemetet visznek el a szövetkezet által kezelt lépcsőházaktól munkatársaik, mint amennyit Vinnai Jánosék fizetnek, hiszen hat konténert kellene üríteniök, ezzel szemben tucatnyit ürítenek minden alkalommal.

Melyik az a szolgáltató, amelyik kétszer annyit dolgozik, mint amennyit fizetnek érte? – kérdezett vissza az AKSD kommunikációs vezetője, ugyanakkor látott lehetőséget arra, hogy megegyezzenek valamilyen módon a II. Rákóczi Ferenc Lakásszövetkezettel, de hozzátette, hogy nem áremelést érvényesítenek ez esetben.

Június elsején vezettük be a matricás rendszert, nem okozott gondot sehol másutt – tudtuk meg végül Lévai Zsuzsannától, aki búcsúzóul hozzátette: „a közösségek konténerrendelése rugalmas, az igényeknek megfelelően biztosítjuk azokat. Lehetőség van kisebbre vagy nagyobbra, többre vagy kevesebbre cserélni bármikor, igény szerint, az edényzeteket, de a díjat az igényelt konténerek ürítése után kell fizetni.”

P. G.