Kétszer annyi illegális cigánytelepet számolt fel tavaly a francia rendőrség, mint 2012-ben

Kétszer annyi illegális cigánytelepet számolt fel tavaly a francia rendőrség, mint 2012-ben
Kétszer annyi kelet-európai romát küldött el a francia rendőrség az illegálisan kialakított cigánytelepekről tavaly, mint 2012-ben – derült ki az Emberi Jogok Ligája (LDH) és az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A tanulmány szerint 2013-ban a hatóságok a 400 cigánytelep közül 163-at számoltak fel, ahonnan 19 380 embert küldtek el, míg 2012-ben 97 illegális táborhelyet szüntetett meg a rendőrség, ahol addig 9404-en éltek. Két évvel ezelőtt 8455 romát küldtek el.

Tavaly 22 esetben tűz miatt volt szükség a telepek felszámolására, amely 2157 ott élő embert érintett.

A lakhatás biztosításáért felelős tárcaközi bizottság (Dihal) összesítése szerint Franciaországban mintegy 17 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él mintegy 400 illegálisan kialakított bádogvárosban. Az elküldött emberek száma azért haladja meg ezt a számot, mert elfordul, hogy egyeseket egy évben többször is kitelepítenek.

A jelentés szerint “az erőltetett kiürítések a romákat kirekesztő politika megnyilvánulásai”, amely a szervezetek szerint romlott a baloldali kormány idején. “A hatóságok csak egy dolgot szeretnének: hazatérésüket a származási országokba” – olvasható a tanulmányban. A civil szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a politika “igazolhatatlan, drága és értelmetlen”, mert nem akadályozza meg a kelet-európai romákat abban, hogy visszatérjenek Franciaországba.

A Franciaországban élő kelet-európai romák száma egyébként évek óta nem változik, a kiutasítások után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza.

Manuel Valls belügyminiszter többször is hangsúlyozta, hogy a kelet-európai romákat érintő politikájának lényege az “illegális táborhelyek felszámolása”, majd az “integráció” vagy a “családok visszatérése a származási országokba”. Szeptemberben nagy megrökönyödést váltott ki azzal a véleményével, hogy a romák többsége nem akar beilleszkedni a francia társadalomba.