Kétszáznál több sertés az eddigi veszteség

A betegséggyanús állatokat azonnal jelenteni kell. Illusztráció
A betegséggyanús állatokat azonnal jelenteni kell. Illusztráció
A DSVSA közleménye szerint Bihar megyében július 24-ig 18 afrikai sertéspestissel fertőzött gócpontot találtak. A fertőzésmentes megyékbe csak hatósági engedéllyel lehet disznóhúst és hústermékeket szállítani.

A Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) kedden dátumozott sajtóközleményében mintegy aktualizálja a megyénkbeli afrikai sertéspestis helyzetet. Ebből kiderül: az illetékes fővárosi laboratóriumból kapott visszajelzések alapján július 24-ig 18 fertőzési gócpontot állapítottak meg, ezek közül 17 tenyésztett sertésekre, egy pedig vaddisznókra vonatkozik. Az érintett települések: Apátkeresztúr, Érolaszi, Kiskereki, Hegyközszentmiklós, Vedresábrány, Érkeserű, Érköbölkút, Albis, illetve az érköbölkúti 9. számú vadászkörzet. A DSVSA megtette a szükséges intézkedéseket a betegség felszámolására és továbbterjedésének megakadályozására.

Szállítási tilalom

Utóbbi részeként kényszervágást alkalmaztak nemcsak a betegség tüneteit mutató, de az ezekkel bármilyen kapcsolatba kerülhetett állatokkal szemben is. Összesen 202 sertést említ a közlemény, mely arra is kitér, hogy a kárvallott gazdák a 2018/484-es számú határozattal módosított 2009/1214-es számú kormányhatározat alapján fognak kártérítést kapni. A DSVSA felhívja a figyelmet: csak tudtukkal és beleegyezésükkel szabad szállítani a fertőzéstől mentes megyékbe mindenféle disznóhúst, disznóhúsból készült terméket, vagy olyan élelmiszert, mely bármilyen kicsi arányban is tartalmaz disznóhúst. Ígérik, továbbra is tájékoztatják a lakosságot a fejleményekről.

Rencz Csaba