Kétszáz cserkész táborozott Tárkányban

Kétszáz cserkész táborozott Tárkányban
Bihar megye – Az elmúlt hét végén – csütörtöktől vasárnapig – tartotta éves szövetségi sátortáborát a Bihar Megyei Cserkész Ifjúsági Szövetség (BICSISZ) Köröstárkányban. Több, mint 200 cserkész volt jelen az egész megyéből.

 

A helyi, belényesújlaki, érbogyoszlói, érkörtvélyes, érsemjéni, margittai, ottományi, paptamási, szentjobbi és szalacsi résztvevők sátraikat a Köröstárkányhoz tartozó Kistárkány mellett verték fel, a 200-nál is több cserkészt előbb Borsi Lóránd, a Bihar megyei Cserkész Ifjúsági Szövetség (BICSISZ) elnöke, majd Horváth Béla alelnök köszöntötte. Az első nap az ismerkedést szolgáló játékokkal telt, melynek végén, a vacsora és ima után, tábortüzet gyújtottak, melynek lángját egész éjjel őrizték az őrségben állók. A második napon a cserkészek mintegy nyolc kilométeres menetelést követően érkeztek meg Köröstárkányba, hogy a világháborús emlékmű, illetve az 1919 húsvétján meggyilkolt áldozatok emlékműve előtt tisztelegjenek, és ahol Szakács Zoltán helyi tiszteletes is szólt a fiatalokhoz. A helyiek az emlékműhöz közeli iskola udvarán vendégelték meg a cserkészeket. Az aznapi izgalmak azonban még ezzel nem értek véget, hiszen még vissza kellett térni a táborba, ráadásul erre az estére volt betervezve a “zászlórablás”, amikor az örsök próbára tehették a maguk és a társaik éberségét azzal, hogy megpróbálták elcsenni egymás zászlait. Volt, kiknek sikerült a rablás, volt, akinek nem – de reggel minden zászló helyére került.

Köszönet a támogatóknak

Szombaton a Pusztai Farkasok Hagyományőrző Íjászegyesület tagjai érkezte a táborba, bemutatni honfoglaló őseink szokásait, életformáját, fegyvereiket. Természetesen gyakorlati bemutató is volt, amikor a cserkészek kipróbálhatták az íjakat, korhű ruhákat vehettek fel. Aznap még sportvetélkedőket is tartottak, a települések közötti focibajnokságot a Margitta-Érsemjén közös csapat nyerte, míg a Cserkészválogatott-Cserkészparancsnokok csatájában nagy küzdelem után utóbbiak győzedelmeskedtek 5-4-re. A sok sportolás után az esti portya már laza levezetésnek számitott. Az utolsó nap délelőttjén Borsi Imre kiértékelte a táborozás eseményeit, köszönetet mondott az annak létrehozásában segítséget nyújtóknak, például azoknak, akik nem csak szabadidejüket áldozták fel, de akár anyagilag is hozzájárultak, illetve azoknak az asszonyoknak, akik ételt készitettek több, mint 200 főre négy napig. A BICSISZ-elnök megköszönte a cserkészvezetők munkáját is, ők: Belényesújlak – Balogh Emőke és Szabó Anita, Érkörtvélyes – Lep Enikő, Érsemjén – Munkácsi Zsombor, Ottomány – Mező Ildikó, Paptamási – Major Lóránt, Szentjobb – Seres Miklós és Ibolya, Szalacs – Horváth Béla, Margitta és Érbogyoszló – Tőtős Norbert, Köröstárkány – Egyed Csaba. A cserkészek sok tapasztalattal, élménnyel gazdagodva, cserkészindulót énekelve vettek búcsút egymástól.

Címkék: ,