Kétórás tiltakozás a nyugdíjpénztárnál

Egy nap során több száz személyt szolgálnak ki a nyugdíjpénztár alkalmazottai. A szerző felvétele
Egy nap során több száz személyt szolgálnak ki a nyugdíjpénztár alkalmazottai. A szerző felvétele
Spontán munkabeszüntetés volt tegnap tizenegy és egy óra között több megye nyugdíjpénztáránál, egyebek mellett a Bihar megyeinél is. Az alkalmazottak nagyobb fizetést szeretnének. Minden alkalmazott csatlakozott a tegnapi tiltakozáshoz, beleértve az intézmény vezetőit is.

Az említett időintervallumban a bejáratnál a „spontán tiltakozás” felirat volt kifüggesztve, nem volt ügyfélszolgálat, s az alkalmazottak a Dunărea utcai intézmény előcsarnokában tömörültek. A két óra befejeztével az őr levette a feliratot, az emberek, akik addig a pénztár előtt várakoztak, beáramlottak, s minden ment tovább a maga rendjén.

Válasz nélkül

Keserű Ştefan tanácsos, a pénztár munkatársa, s az alkalmazottak képviselője kérdésünkre készséggel mondta el: legfőbb gondjuk az, hogy a nyugdíjpénztárnál a fizetések messze alulmaradnak a hasonló jellegű intézmények – egészségbiztosítási pénztár, ANAF, közegészségügyi hatóság (DSP) – alkalmazottainak járó összegekhez képest. Nem csupán néhány száz lejes különbségekről van szó – hiszen vannak tisztségek, ahol a többi intézménynél járó fizetés kétszerese-háromszorosa a nyugdíjpénztárnál alkalmazott béreknek. Mindezzel kapcsolatban november 16-án több megyei nyugdíjpénztár alkalmazottai egy értesítést írtak alá, melyben tudatják Lia-Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszterrel a kialakult helyzetet, s az orvoslását kérik – erre azonban mind a mai napig nem érkezett válasz.

Mint megtudtuk, a Bihar megyei Nyugdíjpénztárnál minden alkalmazott csatlakozott a tegnapi tiltakozáshoz, beleértve az intézmény vezetőit is. Carmen Polman igazgató elmondta: Robert-Iulian Stănescu, a nyugdíjpénztár országos vezetője is tudott a megmozdulásról és támogatta, s ő maga is támogatja az országos igazgatót.

Anomáliák

A pénztár egyes munkatársaitól azt is megtudtuk: országos szinten a nyugdíjpénztárak több alkalmazottja bírósági úton ért el béremelést, s mivel a törvény szerint a hasonló beosztású alkalmazottak bérét egymáshoz kell igazítani, olyan anomáliák álltak elő, hogy például az intézményen belül egyes osztályvezetők többet keresnek a megyei igazgatóknál. Amint a rendelkezésünkre bocsátott táblázatból kitűnik, a megyei igazgató Iaşi megyében például 6,8 ezer lejt keres, egy második fokozattal rendelkező hivatalvezető pedig hétezer lejt. Az egészségbiztosítási pénztárnál az igazgató fizetése közel 15 ezer lej, az ANAF-nál majdnem 11 ezer lej, a DSP-nél pedig szintén közel 15 ezer lejt (vagyis 150 millió régi lejt) keres az intézmény vezetője. Egy 5. fokozattal rendelkező referens fizetése a nyugdíjpénztárnál 2,2 ezer lej, a többi említett intézménynél pedig háromezer és négyezer lej közötti.

Gondot okoz az is, tudtuk meg, hogy 2010-ben 23 százalékkal csökkentették az alkalmazottak számát, miközben a munka egyre több, nap mint nap háromszáz-négyszáz személyt kell kiszolgálniuk és a nyugdíjtörvény minden változása plusz munkát jelent számukra.

Ottjártunkkor még nem lehetett tudni, hogy a megmozdulás eredménnyel járt-e, s a későbbiekben dől majd el az is, mondta el az alkalmazottak képviselője, hogy amennyiben nem teljesülnek a követeléseik, mi lesz a következő lépés. Ha eldöntik, hogy általános sztrájkhoz folyamodnak, a törvény szerint biztosítaniuk kell tevékenységük egyharmadát – tette hozzá.

Neumann Andrea