Kétórás életmentési tanfolyam lesz

Kétórás életmentési tanfolyam lesz
Gyere, tanulj meg életet menteni! a címe annak a premierként zajló akciónak, melynek során a nagyváradi mentősök közel kétezer embernek szeretnék megtanítani az elsősegélynyújtást.


Első alkalommal zajlik ilyen akció Nagyváradon, tudtuk meg a Liviu Sabăutól, a Bihar megyei Mentőszolgálat gazdasági igazgatójától. Eddig is szerveztek ugyan elsősegély nyújtási tanfolyamokat egyszer egy hónapban, de ezeken maximum harminc ember vehet részt, a szombat déli tizenkét órától zajló akció során viszont akár közel kétezer emberrel is elsajátíttathatják, ugyancsak ingyen és bérmentve, a legalapvetőbb technikákat. Az ERA Shopping Park kupolája alatt zajló akción hatvan, mentősből és önkéntesből álló csapat áll majd az érdeklődők rendelkezésére.

Minden perc számít

A jelentkezőket harmincfős csoportokra osztják és a mentőcsapatok egy bábu segítségével tanítják majd meg nekik két óra alatt többek között a szájtól szájig lélegeztetést, a szívmasszázst, a Heimlich-fogást, mely abban az esetben menthet életet, ha idegen test kerül a légutakba, valamint azt, hogy a lélegző, de öntudatlan állapotban lévő embert milyen pozícióba kell helyezni addig, míg megérkeznek a mentők.

Amint a gazdasági igazgató elmondta, a megyei rendőrség, a határőrség, illetve több iskola is jelezte a részvételét, de bárki jöhet, korhatár nélkül, nem szükséges előzetesen bejelentkezni sem.

Az ötletet egyébként az adta, hogy egyre több „atipikus” szív- és légzésleállással szembesülnek, s az utóbbi tíz év alatt egyre gyakoribbá vált a fiatalok körében is, most már egyáltalán nem számít ritkaságnak harmincöt éves kor alatt sem. Az utóbbi héten két-három ilyen esetük is volt.

Ha pedig megtörténik, hogy valakinek leáll a szíve, minden perc, melynek során alkalmazzák a lélegeztetést és a szívmasszázst, húsz százalékkal növeli a túlélési esélyt. Viszont ha nincs a közelben senki, aki ezeket tudná alkalmazni, hét perc alatt az oxigénhiány miatt az agy visszafordíthatatlan károsodást szenved. „Úgy gondoljuk, a mentősöknek fontos feladatuk megtanítani a lakosoknak az újraélesztési technikákat, s a havonta egy alkalommal zajló tanfolyamainkkal nem tudjuk elég sok emberhez eljuttatni ezeket az információkat. Reméljük, most minél többen el fognak jönni” – mondta a gazdasági igazgató. Mint hozzátette, a nyugati országokban már óvodás kortól elkezdődik a gyerekek egészségügyi nevelése, az lenne helyes, ha nálunk is így történne. Az ötlet egyébként tőle, valamint Gheorghe Pintea menedzserigazgatótól származik.

Neumann AndreaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .