Kétezer lejre bírságolja a CNCD Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsadót

Darius Vâlcov
Darius Vâlcov
Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megbírságolta Darius Vâlcovot, a kormányfő tanácsadóját, és megrótta Liviu Pop szociáldemokrata szenátort, amiért náci szervezetnek minősítették a Romániai Német Demokrata Fórumot (FDGR), a romániai németek érdekvédelmi szervezetét.


A Darius Vâlcovra kirótt 2000 lejes bírságról és Liviu Pop volt oktatási miniszter írásos figyelmeztetéséről a Mediafax hírügynökség adott hírt szerdán.
A CNCD diszkriminatívnak találta a Darius Vâlcov közösségi oldalán szeptember elején publikált videót, mely a horogkereszt jelével mutatta be a német fórumot és Hitler-bajusszal ábrázolta Klaus Iohannis román elnököt, a fórum korábbi vezetőjét. A tanács diszkriminatívnak találta Liviu Pop szenátor közösségi oldalán publikált bejegyzését is a FDGR vélt náci jellegéről.
Mindkét politikus a minősítést egy, a nagyszebeni bíróságon 2007-ben tárgyalt per irataira alapozta. Az iratok szerint a Klaus Iohannis által vezetett német fórum nagyszebeni szervezetének elnöke a Iohannis által vezetett nagyszebeni polgármesteri hivatalt és a város önkormányzatát perelte annak az egykori Romániai Német Népcsoport szervezetnek a vagyonáért, melyet a II. világháború után náci szervezetté nyilvánítottak. Ítéletében a nagyszebeni bíróság elismerte, hogy a Romániai Német Demokrata Fórum az egykori Romániai Német Népcsoport jogutódja. A jogerőssé vált ítéletet – a romániai bíróságok portálján közölt adatok szerint – az ügyészség kérésére 2012-ben felülvizsgálták, ám rendelkezését a Gyulafehérvári Táblabíróság sem változtatta meg.
A német fórum és a Klaus Iohannis elleni támadás a romániai nem magyar kisebbségek és a romániai holokauszt kutatásával foglalkozó Elie Wiesel Intézet tiltakozását váltotta ki, Németország bukaresti nagykövete pedig a kormány nyilvános elhatárolódását sürgette.
Teodor Melescanu román külügyminiszter a román nagykövetek éves értekezletén Heiko Maas német külügyminiszter jelenlétében elhatárolódott a német kisebbséget rossz fényben feltüntető kijelentésektől. Ugyanezt tette három nappal ezelőtt Liviu Dragnea, a kormánykoalíciót vezető PSD elnöke.

(MTI)