Két újabb gyalogosövezet készül

Akt.:
Két újabb gyalogosövezet készül
A nagyváradi önkormányzat felújíttatja a Sebes-Körös bal partjának a Szent László híd és a most lebontott Csillagos híd közötti szakaszát, valamint a Nagysándor József (A. Lazar) utcát.

Gyarapodni fognak a gyalogos övezetek Nagyvárad belvárosában, derült ki Mircea Mălannak, Nagyvárad alpolgármesterének szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen az elöljáró két, a történelmi belváros részét képező felújítási tervet ismertetett. Elöljáróban Mălan kifejtette, hogy a Sebes-Körös bal partjának, valamint a Nagysándor József (A. Lazăr) utcának a felújítása is illeszkedik az önkormányzatnak abba a célkitűzésébe, hogy minél inkább gyalogos-, és turistabarát belvárost alakítson ki. Mălan bejelentette, hogy a város hivatalos honlapján fogják közzétenni mind a partrendezés mind pedig az utcafelújítás látványterveit, mert bár a törvény nem kötelezi a polgármesteri hivatalt arra, hogy közvitát tartson, ennek ellenére várják a polgároknak a tervekkel kapcsolatos javaslatait. Mint mondta, a két elképzelés megvalósítására külön közbeszerzést írnak ki, de a műszaki tervek elkészítését és a kivitelezést együtt írják ki annak érdekében, hogy a tervező és a kivitelező ugyanaz a cég legyen. Mivel egyik terv sem végleges még, ezért nem tudni, mennyi a két munkálat becsült költségvetése, azt viszont Mălan leszögezte, hogy az átalakítási munkálatok során felújítják az összes közművet, tehát a víz- és csatornarendszert, a fűtéshálózatot és az eső-vízelvezető csatornákat is. Hozzátette, hogy az összes, a belvárost érintő felújítási munkálatra uniós finanszírozást akar szerezni a város.

reabilitare-mal-stang_mic

Partrendezés

A Sebes-Körös bal partjának a Szent László és a leendő Centenáriumi híd közötti szakasza két egymástól jól elkülöníthető részből áll: a Szent László hídtól kezdve a Lovas (Principatelor Unite) utca elejéig a Vágó testvérek által tervezett betonfal és korlát szegélyezi a Köröst, a másik rész pedig a Lovas utca mentén a leendő centenáriumi hídig tartó szakasz, ahol jelenleg a Körösök Vízügyi Igazgatósága végez partrendezési munkálatokat. A polgármesteri hivatal elképzelései szerint felújítják, illetve restaurálják az említett betonfalat és a korlátokat, sőt, a Vágó testvérek által tervezett alagútszerű lejárót is felújítják, hogy azt a polgárok is használhassák majd. Ugyanakkor a partszakasz két részének a találkozásánál egy feljárót építenek. A part menti sétányt gránit tömbökből alakítják majd ki, a sétányon közvilágítást és kis zöld övezeteket alakítanak ki a Körös parton természetesen növő növényzetből. A sétány áthalad majd a Szent László híd alatt. A projekt keretében felújítják a töltésen lévő járdát, és bicikliutat is felfestenek a Lovas utcára.

Nagysándor József utca

A Nagysándor József (Aurel Lazăr) utcát gyalogos sétánnyá alakítják át úgy, hogy a Fő utcai rész felől haladva mintegy száz méteres szakaszon egyáltalán nem lehet majd behajtani járművekkel, és innen a Şaguna utca kereszteződése közötti szakaszon is csak az ott lakók és a mentők, tűzoltók, rendőrök, rabszállítók hajthatnak majd be. Az utcát porfírkővel burkolják majd, de fák és zöldövezetek lesznek, mely utóbbiakat a járószinttel egy vonalban alakítanak ki. Az utcát a járószintről világítják majd meg, de lesznek világítóoszlopok is. Mălan megjegyezte, hogy a világításra vonatkozóan a tervezőktől kiváló minőségű megoldásra kérnek javaslatot, mert nem szeretnének úgy járni, mint a Fő utca esetében, ahol a járószinten kialakított világításhoz használt világítótesteteket egy olyan cégtől szerezték be, amelyik időközben csődbe ment, ezért olyan világítótesteket azóta már nem gyártanak, így az elromlott lámpákat nem lehet kicserélni. És ha már a Fő utca szóba került, az újságírók megkérdezték, hogy az a korzó fel lesz-e újítva. Mircea Mălan kifejtette, hogy tudomása szerint ez a munkálat már annak idején is nagyon sok pénzbe, mintegy ötmillió euróba került, így feltehetőleg nagyon költséges lenne annak teljes felújítása, ezért ezt a lehetőséget egyelőre nem veszi számításba az önkormányzat. Kijelentette, hogy 2018-ig, legkésőbb 2019-ig elkészül a két említett projekt, amelyeknek már várhatóan jövő tavasszal hozzákezdenek a kivitelezők, valamint elkészül a Bémert (Ferdinand) tér, a Mészáros (Grigorescu) utca és az Ezredévi Emléktér (Libertăţii) felújítása.

Pap István