Két újabb felszívó gátat építenek a Maros Hunyad megyei szakaszán

Akt.:
A Körösök Vízügyi Igazgatósága (ABA Crisuri) a folyó Arad megyei szakaszán nyújt segítséget. Fotó: ABA Crisuri
A Körösök Vízügyi Igazgatósága (ABA Crisuri) a folyó Arad megyei szakaszán nyújt segítséget. Fotó: ABA Crisuri
A Fehér megyei Bezsán (Bejan) mellé, nem messze a marosnémeti hőerőműtől, telepítettek vasárnap egy felszívó gátat a Maroson, hogy felfogják annak a tonnányi transzformátorolajnak a maradékát, ami a randóti (Iernut) hőerőműből pénteken ömlött a folyóba.

A szakemberek még egy gátat terveznek telepíteni a folyón lennebb. Az olajfolt meghaladta az Alkenyérre (Şibot) szombaton telepített a második felszívó gátat.

Az olaj pénteken ömlött a Marosba, miután elrepedt a radnóti (Iernut) hőerőmű egyik transzformátorának olajteknője – tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az első becslések szerint egy tonnányi olaj ömlött a folyóba, ám a vállalat nem jelentette az incidenst.
A baleset 11-12 óra tájt történhetett, az incidenst egy horgász fél kettőkor jelentette az 112-es egységes hívószámon, miután több olajfoltot látott a vízen úszni.

‘Sajnos a Marosnak ebben az időszakban rendkívül magas a vízhozama, másodpercenként mintegy 180 köbméter, emiatt igen magas a diszperziós sebesség, az olaj nagyon hamar szétoszlott a vízen. Lezártuk a hőerőmű ürítőcsatornáit. Úgy becsüljük, hogy egy tonnányi olaj ömölhetett a folyóba’ – nyilatkozta Bratanovici.
Halpusztulásról egyelőre nincs hír.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,