Két új Ökoiskolát avattak

Két új Ökoiskolát avattak
Szatmár Megye – A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség fontos szerepet vállal a környezeti nevelés előmozdításában. A megyében eddig 11 tanintézménynek sikerült elnyernie az Ökoiskola státuszt.

Szatmár megyében két új iskola, a Piskolti Általános Iskola és a Szatmárhegyi Általános Iskola kapta meg a „Zöld zászlót”, amellyel az Ökoiskola státuszban részesült, ezzel a megyében 11-re emelkedett az ökoiskolák száma. Az elismervényt a Bukarestben megrendezett „Együttműködés a környezeti nevelésben”címet viselő konferencia keretében vették át az említett iskolák képviselői. Romániában az Ökoiskola-programot 1999-ben indította el a Kárpát-medencei és Duna Övezeti Geoökológiai Központ, amely teljes jogú tagja a Környezetért Oktatási Alap nevű nemzetközi szervezetnek. Az idei évtől október 29-ét a szervezet a romániai ökoiskolák zöld napjának nyilvánította, mely napon minden iskola elültet egy facsemetét az udvaron. A Szatmár Megyei Környeztvédelmi Ügynökség évek óta fontos szerepet vállal a környezeti nevelés elősegítésében. Ennek elismerése jeléül a konferencia keretében elismerő oklevéllel jutalmazták meg az intézményt, elismerve ugyanakkor Békéssy Erzsébetnek a Szatmár és Máramaros megyei Ökoiskola program koordinátoraként végzett munkáját.

Elismerésben részesültek

A Piskolti Általános Iskola 2006-ban lépett be az ökoiskolai programba, tudtuk meg Romanţa Olariu igazgatónőtől. A környezetvédelmi témákat beiktatták az iskola oktatási programjába a biológia, földrajz órák keretében, illetve hatodik osztályban heti egy órában bevezették a környezeti nevelési órákat, ahová időnként szakembereket is meghívnak. A program keretében változatos tevékenységeket szerveznek főleg délutáni foglalkozás gyanánt: szemétgyűjtés, faültetés, kirándulásokon vesznek részt, és az iskola minden tantermében szelektíven gyűjtik a szemetet. Ugyanakkor remek eredményeket értek el a környezetvédelmi versenyeken. Ezen tevékenységek lebonyolításában az önkormányzat is az a segítségükre van, és sikerült a gyerekek szüleit is bevonni

Pándi Annamária