Két sztrájk is zajlik jelenleg

Két sztrájk is zajlik jelenleg
Nem vezettek eredményre a tárgyalások, s egyre több olyan postai alkalmazott van, aki már a szakszervezetre sem hallgat – állítja a szakszervezet. Az egészségügyben is sztrájk van.

Folytatódhat a postai alkalmazottak tiltakozó akciója. Mint arról beszámoltunk, az akció még múlt héten kezdődött, spontán munkabeszüntetéssel. Bihar megye is csatlakozott, itt az összes postahivatalra kiterjedt múlt héten a sztrájk, és a 675 itteni alkalmazott csatlakozott az akció továbbviteléhez is. Azok a postások viszont járnak, akik a nyugdíjakat viszik. A hét végén újabb tárgyalások voltak az érdekvédelem és a posta vezetése között, de – legalábbis mindeddig – nem született megállapodás.

Angela Fejer, a szakszervezet Bihar megyei képviselője elmondta, hogy még tavasszal kértek 200 lejes béremelést, de azóta sincs megállapodás. Egy postás bruttó 1.400 – 1.600 lejt keres, amit kevésnek tartanak.

Hunyad megye több városában nem dolgoztak a postahivatalokban, csak a nyugdíjakat adták ki. Ugyanígy jártak el a Brassó megyei postai alkalmazottak is. Kolozsváron mintegy száz postás vett részt az utcai tiltakozásban, az intézmény elosztóközpontja előtt, ahol nyilvánosan fel is gyújtották az intézmény központi vezetősége által felajánlott béremelésre vonatkozó dokumentumot. A tiltakozók követelték a Román Országos Postavállalat igazgatóinak lemondását és azzal fenyegetőztek, hogy általános sztrájkot robbantanak ki, amennyiben nem teljesül a 200 lejes nettó fizetésemelésre vonatkozó követelésük. Országos szakszervezetük közben az állítja, egyre több postai alkalmazott nem hallgat rájuk, és mindenképp tovább akarja vinni a sztrájkot.

Az egészségügyben is

Egy másik ágazatban is munkabeszüntetés van. Általános sztrájkot tartanak hétfő reggel 7 órától a Sanitas Szakszervezeti Szövetség tagjai. A kezdeményezéshez az ország minden kórháza csatlakozik, miután az érdekvédelmi vezetőknek nem sikerült közös nevezőre jutniuk az illetékes hatóságokkal az egységes bértörvényt illetően – nyilatkozta pénteken az AGERPRES hírügynökségnek a szövetség első alelnöke, Marius Sepi. Az egészségügyi alkalmazottakat tömörítő Sanitas egy hónappal ezelőtt kezdte el tiltakozó megmozdulásainak sorozatát A Sanitas keddje elnevezésű figyelemfelkeltő akcióval, amelynek keretében előbb a munkaügyi, aztán a pénzügyminisztérium, majd az egészségügyi minisztérium és a parlament épülete előtt álltak sztrájkőrséget. Október 12-én japán sztrájkot tartottak az érdekvédelmi szervezet tagjai.

Elégedetlenségük fő oka, hogy az egészségügyi rendszerben dolgozó adminisztratív személyzet nem részesült a 20-as, valamint a 43-as sürgősségi kormányrendelet által előírt béremelésből, és azt javasolják, hogy módosítsák a jogszabályokat ezek parlamenti vitáján.

Szeghalmi Örs