Két színházi bemutató lesz novemberben

A nagyváradi Szigligeti Színház egy táncelőadást és egy komédiát mutat be novemberben, hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
A nagyváradi Szigligeti Színház egy táncelőadást és egy komédiát mutat be novemberben, hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
A váradi Szigligeti Színház egy táncelőadást és egy komédiát mutat be novemberben: Füst Milán Máli néni című bohózatát 11-én, az Ütközések című táncszínházi produkciót 9-én láthatja először a nagyérdemű, hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

A bemutatás előtt álló előadásokról azok rendezői, Koltai M. Gábor m.v. és Dimény Levente beszéltek a hétfői beharangozó sajtótájékoztatón a színház páholyelőcsarnokában. Koltai M. Gábor elmondta: megtiszteltetésnek érzi, hogy Nagyváradon rendez, ahol olyan művésszel dolgozhat, mint Csiky Ibolya, aki egy különös szerepben, Máli néni szerepében lesz látható. Mint a rendező elmondta, a magyar drámairodalom egyik legkülönösebb szerepe a Máli nénié. A mű keletkezéstörténetéről a rendező elárulta, hogy Füst Milán a Máli nénit mintegy dacból írta meg, ugyanis meg akarta mutatni a Vígszínháznak azt, hogy ő is tud bohózatot írni. De persze senki nem tud kilépni a saját bőréből, így Füst Milán darabja sem lett szokványos bohózat, hiszen a Máli néni tele van költőiséggel, szenvedéllyel és abszurditással. Füst Milán be is nyújtotta a Vígszínházhoz a darabot, a színháznak azonban nem kellett. Ez elkeserítette a szerzőt, aki fiókja mélyére süllyesztette alkotását, amit csak ötven év múlva találtak meg. A Máli nénit először 1984-ben mutatták be, azóta viszont nagy sikernek örvend. Koltai M. Gábor hozzátette, hogy a váradi előadás létrehozásában olyan fiatal alkotótársakkal dolgozott együtt, mint Rákay Tamás és Safranek Zita, akik a díszleteket és jelmezeket alkották meg, illetve Sándor Júlia, aki a darab dramaturgja. Ehhez kapcsolódva Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészei vezetője elmondta, hogy a váradi színház a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy romániai és magyarországi egyetemek hallgatóinak, vagy frissen végzett fiataloknak biztosítson megmutatkozási lehetőségeket. Mint mondta, a fiatalok foglalkoztatása azért nagyon fontos, mert „éleslövészet nélkül nem lehet megtanulni ezt a szakmát”. Ebben az előadásban Csiky Ibolya mellett láthatja a közönség a színpadon Kardos M. Róbertet, Dobos Imrét, Gajai Ágnest, Ababi Csillát, Pitz Melindát, Balogh Attilát, Jerovszky Tímeát, Sebestyén Hunort és Nagy Tímeát m.v. Az előadás premierje november 11-én este hét órától lesz a színházban, jegyek még korlátozott számban kaphatók az előadásra.

Ütközések

Különleges bemutatóval lepi meg közönségét a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. Dimény Levente, a társulat művészeti vezetője, az Ütközések című előadás rendezője elárulta, hogy kilenc koreográfussal együtt dolgozva céljuk volt egy olyan előadást, illetve műhelymunkát létrehozni, amelynek segítségével a társulat meghatározhatja önmagát. „Az Ütközések a ma emberéről szól. Férfiakról és nőkről, olyan történetekről, amelyek önállóan is érvényes események, de összességében egy változatos képet mutatnak rólunk” – fogalmazott Dimény Levente, elárulva, hogy a darab nem egy előre kidolgozott előadás, hanem egy le nem zárt munkafolyamat, amelynek összefogó eleme a Cári Tibor komponálta zene. A kilenc közreműködő koreográfus között vannak olyanok, akik a néptánc világából indultak, de időközben kitekintettek a modern táncszínházi irányzatok felé, és van olyan koreográfus is Andreea Belu személyében, aki nem ismeri a magyar népzenei hagyományokat, ugyanakkor a Nagyvárad Táncegyüttes koreográfusai, László Csaba, Györfi Csaba és a darabot rendezőként is jegyző Dimény Levente mellett a társulat táncosai közül is vannak, akik bemutatkoznak koreográfusként: név szerint Brugós Sándorról, Kerekes Dalmáról és Tőkés Imoláról van szó. Az előadás koreográfusainak névsorát Baczó Tünde és Juhász Zsolt egészíti ki, az Ütközések dramaturgja Szalay Tamás, a Magyar Táncművészek Szövetségének ügyvezető titkára, a díszlet- és jelmeztervező Cristina Breteanu. A premier november 9-én hét órai kezdettől lesz a Szigligeti Stúdióban, a második előadásra november 15-én 19 órától kerül sor ugyanott.

Adatok

A sajtótájékoztatón Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzsere bejelentette, hogy lezárult a bérletezés, de a szabad bérlet, a szabadidő bérlet, a fesztiválbérlet és a trióbérlet a továbbiakban is vásárolható. A menedzser elmondta, hogy ebben az évadban összesen 4536 bérletet adtak el, ami 10,5 százalékos emelkedés az előző évad bérleteladásaihoz képest, és hozzátette, hogy ez a szám nőni fog a még hozzáférhető bérletek okán. Novák Eszter művészeti vezető arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy örömteli a nagy érdeklődés a Szigligeti Társulat előadásai iránt, hiszen a közeljövőben Aradon, Sepsiszentgyörgyön és Budapesten is játssza valamelyik előadását a társulat, ami azzal a hátránnyal azért jár, hogy kevesebb idő van, lesz próbálni a zenés szilveszteri előadást.

Pap István