Két órás vasutas sztrájk

Két órás vasutas sztrájk
Szerda reggel hét és kilenc óra között spontán sztrájkot tartottak Romániában a vasúti dolgozók. Az utasokat váratlanul érintő akció során 131 személyszállító vonat vesztegelt két órán keresztül a vasútállomásokon.

A spontán sztrájk azután robbant ki, hogy a vasúti dolgozók érdekeit képviselő szakszervezetek nem tudtak megegyezni a Román Államvasutak (CFR) vezetésével és a Szállításügyi Minisztériummal az új kollektív munkaszerződésről. A szakszervezetek tíz százalékos fizetésemelést kérnek, míg a CFR utasszállító részlege csak négy százalékos emelést ajánl, illetve azt, hogy nem lesznek kollektív elbocsátások. Gheorghe Frățică a Kereskedelmi Mozgás Szövetség nevű szakszervezet vezetője elmondta, hogy a szövetséghez tartozó szakszervezetek tagjai önként szakították meg a munkát reggel hét és kilenc óra között. Az említett időintervallumban mintegy négyszáz tehervonat és kétszáz utasszállító vonat közlekedett az országban, tette hozzá Frățică, tudatva azt is, hogy amennyiben nem sikerül meggyezni, akkor a vasutasok radikálisabb tiltakozási formát választanak majd. A tegnapi nap folyamán egyébként újabb tárgyalások zajlottak a szakszervezetek és a CFR, illetve a minisztérium között. A CFR sajtószóvivője szerint egyébként tegnap reggel fél nyolckor 131 utasszállító vonat állt le és vesztegelt az ország vasútállomásain, ezek közül 36 a CFR bukaresti, húsz a craiovai, 19 a jászvásári, 15 a temesvári, egyenként tizenkettő a galaci és a konstancai, kilenc a kolozsvári és nyolc a brassói körzetlhez tartozott. A CFR közleményben jelezte, hogy a sztrájk beszüntetése után a lehető leghamarabb igyekeznek visszaállítani a vonatok menetrendszerű közlekedését, és azok, akik a spontán tüntetés miatt már nem akarnak utazni, visszaválthatták jegyeik árát.

Váradon négy vonat vesztegelt

Szerda reggel hét és kilenc órák között az egész országban megtartott spontán vasutas sztrájk a Bihar megyei utasokat is érintette. A váradi állomáson az említett időintervallumban négy személyvonat vesztegelt. A Nagyvárad–Keresztszeg, a Nagyvárad–Kolozsvár, a Nagyvárad–Érmihályfalva és a Nagyvárad–Félfixfürdő járat. Mivel ezekkel a járatokkal ezekben az időpontokban amúgy sem sokan utaznak, illetve egy nappal korábban a tévé is bemondta, hogy másnap reggel vasúti sztrájk lesz, ezért a váradi állomáson nem sokan várakoztak a sztrájk ideje alatt. A Román Államvasutaknál (CFR) dolgozó, magukat megnevezni nem kívánó információforrásaink szerint Bihar megye körzetében szerda kora délután egy órára helyreállt a normális vasúti menetrend.

Címkék: ,