Két megyei tanácsülés egy napon

Két megyei tanácsülés egy napon
Szerdán alig néhány percet tartott a Bihar Megyei Tanács déli közgyűlése: a PNL-frakció nem szavazta meg a javasolt napirendet, ezért Pásztor Sándor elnöknek be kellett rekesztenie az ülést. Délután ún. azonnali tanácsülés volt ezért.

A patthelyzet kialakulásában az is szerepet játszott, hogy a PSD nemrég kizárta a pártból az egyik megyei tanácsosát, Ana Maria Tiront, és a helyére a liberálisok gáncsoskodása miatt lehetetlennek bizonyult a pártlistán soron következő személy mandátumának jóváhagyása. Így ezen betöltetlen hely miatt az állás az első tanácsülés kezdetén döntetlen, vagyis 17-17 volt a 35 fős képviselő-testületben, ami az RMDSZ-PSD-ALDE alkotta koalíció és az ellenzéki PNL létszámarányát illeti. A liberálisokat az se érdekelte, hogy a napirendi pontok közt olyan, jelentős összegű projektekkel kapcsolatos előterjesztések voltak, melyeknek az elfogadási határideje szeptember 30-a, különben elúszik a finanszírozás, valamint a megyei önkormányzatnál, és az ennek alárendelt intézményekben dolgozók új bérrácsa se lett elfogadva, aminek hiányában fenáll a veszélye, hogy az érintettek október 5-én nem kaphatnak fizetést.

„Szombatig a megyének le kell tennie egy közel 10 millió eurós stratégiai projektet, amihez tanácsosi döntés szükséges. Az Erdélyi-szigethegység útja nevű projekt értéke 22 millió euró, valamint még további három európai uniós támogatású beruházásról is határozni kell. Meg lehetett volna oldani ezt úgy, hogy a liberálisok nem szavazzák meg a mandátumigazolást, viszont ezeket a befektetéseket, melyeknek nagy része Nagyváradra jön és a bérrendszert igen. A PNL-sek azonban mindent bojkotáltak, ami szerintem száz százalékosan rosszindulatú lépés a részükről. A megyének fontos projektek nem képezhetik politikai harc tárgyát”- nyilatkozta Pásztor Sándor, a Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke.

Nem mentek el

Mivel sürget az idő, az önkormányzat vezetői egy olyan jogi megoldást kerestek, melynek megfelelően egy úgynevezett azonnali tanácsülést hívhattak össze, ami délután 4 órától meg is történt.

Míg azonban a délben kezdődöttet azért kellett néhány perc elteltével berekeszteni, mert a liberális-frakció nem szavazta meg a napirendet, addig a délután 4 órára összehívott úgynevezett azonnali tanácsülést amiatt kellett időnek előtte berekeszteni, mert a PNL-sek meg se jelentek, és ezért nem volt meg kvórum. Pedig a délben még 18 előterjesztés száma 5-re csökkent délutánra, az RMDSZ-PSD-ALDE alkotta koalíció csupán azokat a határozattervezeteket szerette volna elfogadtatni, melyek európai uniós társfinanszírozásúak, és szeptember 30-án lejár a letevési határidejük, vagyis azokat, amelyek az egészségügyi stratégiai projekttel, egy kerékpárúttal, egy szociális, gazdasági és környezeti jellegű fejlesztéssel, valamint a Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségnek egy projektjével kapcsolatosak.

A berekesztett ülést követő sajtótájékoztatón a tanács két alelnöke, a PSD-s Ioan Mang és az ALDE-s Traian Bodea egyaránt azzal vádolta meg a liberálisokat, hogy nem a választók érdekeit szolgálják, és gáncsoskodásukkal akadályozzák a megye fejlődését.

Pásztor Sándor bejelentette, hogy jövő kedden ismét tanácsülés lesz, és biztosan az előterjesztések közt szerepelnek azok, melyek az önkormányzatnál, illetve az ennek alárendelt intézményekben dolgozó fizetéséről, az Erdélyi-szigethegység útja elnevezésű befektetésről, az ipari parkokról és költségvetés-kiigazításról szólnak.

Ciucur Losonczi Antonius