Két magyar jelölt, nagyobb információs szennyezés

Két magyar jelölt, nagyobb információs szennyezés
Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt államfőjelöltje tegnap a váradi sajtó előtt is bejelentette indulását az idei választáson. Szerinte az RMDSZ által szított manipuláció részét képezik azok a hírek, melyek Orbán Viktor miniszterelnök és az EMNP viszonyát taglalják.

Először történik meg Románia történetében, hogy két államfőjelöltje lesz a magyarságnak – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt. Megítélése szerint bár két magyar jelöltnek ugyanolyan csekély esélye van államfővé válni, mint egynek, de azáltal, hogy két magyar jelölt indul, a magyar közösségnek a hangja is erősebb lehet. „Azt remélem, hogy egy nemes, a mozgósításra támaszkodó versenyben sokkal több magyar fog elmenni szavazni, mint eddig. Ha több magyar szavazatunk lesz, akkor nagyobb beleszólásunk, nagyobb tekintélyünk lesz a romániai politikában” – fogalmazott Szilágyi Zsolt, aki szerint a magyarok jó része elégedetlen a romániai magyar politikai hatalmi elittel.

Politikai üzenet

Szilágyi Zsolt politikai üzenetének sarokpontja Románia modernizációja, vagyis a decentralizáció és az autonómia. Kifejtette: Bukarest nem hatékony fővárosa az országnak, ezért a történelmi régióknak adminisztratív és pénzügyi autonómiát kell adni, és a decentralizáció tekintetében Németország, Svájc és Ausztria szolgálhat mintául. A korrupció elleni küzdelem is új lendületet kapna – vélte –, mert a Bukarest központú rendszerbe kódolva van a korrupció. Szilágyi Zsolt bejelentette, hogy még a szeptember 23-iki határidő előtt összegyűjtik a szükséges 200 ezer aláírást. Ennek az optimizmusnak az ad alapot, hogy Bihar megyében máris összegyűjtöttek tízezer aláírást. A sajtótájékoztató keretében maga Szilágyi Zsolt is aláírta a saját jelölését támogató ívet.
Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke a sajtótájékoztatón leszögezte: aki az RMDSZ államfőjelöltjét, Kelemen Hunort támogatja, az valójában Victor Ponta jelenlegi kormányfőt támogatja. Így történt ez a 2012-es parlamenti választások előtt is – idézte fel a politikus –, amikor az RMDSZ titkos megállapodást kötött az USL pártszövetséggel, de az RMDSZ kormányra lépése akkor a PNL ellenállása miatt meghiúsult, viszont amikor 2013-ben a PNL kilépett a kormányból és az USL-ből, az RMDSZ azonnal elfoglalta helyét a kabinetben. De Csomortányi szerint ugyancsak Ponta támogatásáról árulkodik az is, hogy az RMDSZ titokban meghívta Victor Pontát az idei nyergestetői megemlékezésre.

Manipulációstart

Arra a kérdésünkre, hogyan kommentálja a Transindex.ro hírportálon megjelent híresztelést, miszerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke azzal fenyegette meg az EMNP-t, hogy megvonja az anyagi támogatást a párttól, amennyiben az saját államfőjelöltet állít, Szilágyi Zsolt ezt válaszolta: „Ez spekuláció, újságírói fantázia. Az álhír azt sugallná, hogy olyan viszonyban lennénk a miniszterelnök úrral, ami nem természetes. De nekünk korrekt és régi viszonyunk van a miniszterelnök úrral, és ő sokkal magasabb szintről, Kárpát-medencei vagy európai prizmából nézi az erdélyi magyarok helyzetét”. Szilágyi Zsolt hozzátette: sem az EMNP, sem az EMNT nem kap semmiféle anyagi támogatást a magyar kormánytól. „Amint az köztudott, létezik a Demokrácia Központok és a magyar külügyminisztérium között a honosításra vonatkozó szerződés. Az, hogy az RMDSZ rémhírterjesztői ezt hogy magyarázzák, az legyen az ő dolguk” – tette hozzá. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ő maga kért-e találkozót Orbán Viktor miniszterelnöktől, ahogy az a maszol.ro hírportál cikkében megjelent. Erre válaszolva Szilágyi Zsolt kijelentette, hogy részükről sem szóbeli, sem írásbeli kérést nem továbbítottak a miniszterelnöki hivatalhoz, így értelemszerűen választ sem kaptak egy el nem küldött kérésre. „A maszol.ro-t kell megkérdezni, honnan vették ezt a hírt. Egyébként mindent elmond ezekről a hírekről az, hogy az RMDSZ saját lapjaiban láttak napvilágot, és semmilyen bizonyíték, vagy valamilyen más alátámasztó nyilatkozat nem jelent meg. Mi fel voltunk arra készülve, hogy a rémhírterjesztés, az erdélyi magyar közélet információs szennyezése meg fog történni, de nem gondoltuk, hogy ilyen korán elkezdődik” – fogalmazott Szilágyi Zsolt.

Pap István