Két kultúra, egy zenei nyelv

Két kultúra, egy zenei nyelv
Nagyvárad – Nemzetközi kamaraest szem- és fültanúi voltak azok a nagyváradi zenebarátok, akik hétfő este ellátogattak a Filharmónia termébe.

Nem volt nagynak mondható az érdeklődés hőtfőn este Mutsumi Murata japán zongoraművésznő és George Babuadze grúz hegedűművész koncertjén, akik Mozart, Beethoven és Cesar Franck egy-egy hegedű-zongora szonátáját adták elő.
Mutsumi Murata Kiotóban született, zenei tanulmányait szülővárosában, később Tokioban folytatta. 1989-ben debütált koncertező szólistaként a Telemann Kamarzenekarral, és azóta számos jelentős egyéni és zenekri fellépéssel gazdagította koncertélményei. A tbiliszi születésű George Babuadze hegedű- és karmesteri tanulmányait a Tbiliszi Állami Konzervatóriumban végezte 1988-1990 között a Batumi Szimfonikusokat vezényelte. 1996-ban Japánban telepedett le, ahol 2001-ig az Oszakai Szimfonikusok koncertmestere, jelenleg pedig az Oszakai Kansai Filharmónikusok koncertmestere.

A zene összeköt

A hangverseny elő tanúságtétele volt annak a tételnek, hogy a zene nyelve összeköti a távoli kultúrák képviselőit is, hiszen a japán zongoraművésznő és a grúz hegedűművész egymásra odafigyelően, a zene kifejezte hangulatokat kellően érzékeltetve muzsikált, jól hallatszott tehát, hogy a közös muzsikálásnak semmilyen kulturális gátja nem volt az esten. A két művész által megszólaltatott Mozart szonáta az e-moll (K.300c) lágy dallamai híven tolmácsolták a megnyugtató, harmóniateljes mozarti hangulatot, bár Babuadze hegedűjét némileg halknak éreztem. A másodikként megszólaltatott, D-dúr hegedű-zongora szonáta gyors tételeiben már kiteljesedett a hegedű hangzása is. Szünet után  Cesar Franck (1822-1890) A-dúr hegedű-zongora szonátáját szólaltatták meg az előadók nagy átéléssel, méltán aratva sikert a nem túl népes, de lelkes közönség soraiban.

Pap István