Két kerékkel sok az akadály

Két kerékkel sok az akadály
Nagyvárad – A mozgáskorlátozottak világnapja alkalmából a Bihar megyei Mozgáskorlátozottak Egyesülete és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal Integráció két keréken címmel konferenciát szervezett.

A november 9-én, pénteken délelőtt a Mozgáskorlátozottak Egyesületének székházában megtartott konferencián részt vettek a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar megyei Egyesületének a képviselői is. A megjelenteket Nicu Rusu a bihari egyesület elnöke köszöntötte. Biró Rozália alpolgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a mostani tapasztalatcsere célja hogyan lehet segíteni a mozgássérültek beilleszkedését a társadalomba. A jövőben nagyobb esélyt kell adni e hátránnyal élő embertársainknak is.

Hajdú-Bihar megyeiek

Széchényi Lajos a Hajdú-Bihar megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerepe van az ilyen konferenciáknak, ugyanis megismerhetik a gondjaikat azok az emberek is, akik tudnak tenni az érdekükben. A sérült emberek ugyanolyan tagjai a társadalomnak – hangsúlyozta az elnök. Bemutatta az 1980-ban alakult hajdú-bihari egyesületet, amely az első ilyen szervezet volt a sérült emberek részére Magyarországon. Ismertette az alapszabályzatukat – amit elmondása szerint sikerült tartalommal megtölteniük.

A hazai viszonyokat, a hatályos törvényeket Octavian Lupitzu ismertette, majd Nagy Sándor debreceni jogász a fogyatékos személyeket érintő jogszabályokról, illetve az EU-csatlakozás utáni változásokról beszélt. Mint mondta a jogszabályok végrehajtásával van baj, ugyanis a társadalom nincs tudatilag felkészülve, és a fogyatékos emberek problémáinak megoldása sok pénzbe kerül. Érdekes volt Győri Doina ismertetője is a fogyatékkal élő gyermekek integrációjáról a közoktatásban.

„Egy kis séta”

Biró Rozália alpolgármester zárszavában kitért arra, hogy nagyon jó ötletnek tartja azt, hogy a debreceni mozgáskorlátozottak már 1982-ben egy kereskedelmi társaságot hoztak létre, hogy tagjaiknak munkát biztosítsanak. Jó lenne ha hasonló kezdeményezést támogatna néhány váradi és bihari cég is. Ezt követően a konferencia résztvevői – ki kerekeskocsin, ki gyalog – elindultak a városháza felé. Azt akarták felmérni, hogy milyen nehézséggel kell megküzdenie annak, aki kerekeskocsival hivatalos ügyeit akarja rendezni. Már az úton sok volt az akadály, járdán parkoló autók, magas járdaszegélyek, míg a városházána magas pult okozott nehézséget az adófizetésnél. A 23-as terem kétszárnyú ajtaját alig tudták kinyitni, hogy beférjenek két keréken. Hát ezek voltak a tapasztalatok a konferenciát követően…

Péter I. Zoltán