Két héten belül el kell kezdődjön a munka

Két héten belül el kell kezdődjön a munka
Sorin Buşe szállításügyi miniszter Nagyváradon kijelentette: vagy két héten belül gőzerővel elkezdődik a munka az Észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszán, vagy szerződést bontanak a kivitelezővel.


A szállításügyi tárca vezetője szambaton érkezett Nagyváradra munkalátogatásra, ahol megnézte a körgyűrű felett épülő két közúti felüljárót, melyek, mint kiderült, a novemberi kivitelezési határidő előtt két hónappal, azaz már ennek a hónapnak a második felében teljesen elkészülnek, továbbá megbeszélést folyatott Ilie Bolojannal, Nagyvárad polgármesterével, illetve kilátogatott a DN76-os, Nagyváradot Dévával összekötő országúthoz is. A nagyváradi körgyűrűn tett látogatására elkísérte a minisztert a sajtó is. Itt lapunkak arra a kérdésére, hogy milyen fejlemények vannak az Észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszán, Sorin Buşe elmondta: a munkálatokat ott két héten belül el kell kezdeni. Kifejtette, hogy az ottani kivitelezők (a spanyol Isolux Corsan és Corsan Corviam vállalatok, valamint a Consinit, a Road Consulting&Design és aVia Design román cégek) megkapják a szükséges engedélyeket és jóváhagyásokat, tehát a jogi akadályok elgördültek a munkálat megkezdése elől, ami azt jelenti, hogy akár már most elkezdhetnének ott dolgozni. Ugyancsak kérdésünkre válaszolva Sorin Buşe kijelentette, hogy a minisztérium elvárása az, hogy a kivitelezők minél nagyobb kapacitással elkezdjenek dolgozni. „Tárgyaltunk annak lehetőségéről is, hogy szerződést bontunk. Mi el szeretnénk ezt kerülni, mert a szerződésbontás újabb versenykiírást von maga után, amivel legalább egy év eltelik, a kivitelező sem akarja ezt, mert akkor elesik a pénztől, de ha nem tudunk csapatban dolgozni, akkor jobb, ha egyáltalán nem dolgozunk együtt, és ha ők nem csinálják azt, amit felvállaltak, akkor felbontjuk a szerződést” – szögezte le Buşe. Hozzátette, hogy a napokban találkozni fog a kivitelező vállalatok vezetőtanácsaival annak érdekében, hogy meggyőződjön arról, hogy két héten belül elkezdenek dolgozni a autósztráda-szakaszon.

DN76

Az újságírók arra is választ kértek a minisztertől, hogy mi történik a Nagyváradot-Dévával összekötő európai rangú országúttal, melynek felújítása évek óta húzódik. Sorin Buşe kijelentette: „az én célkitűzésem az, hogy novemberre elkészüljön az úttest a 76-os országúon”, A miniszter bevallotta, hogy ezelőtt három hónappal még magánemberként arra járt, és főként az ott látottak késztették arra, hogy elvállalaja a szállításügyi miniszteri tisztséget. Hozzátette, hogy megbeszéléseket folytatott a kivitelező Azvi céggel, mely utóbbi vállalata azt, hogy nagyobb lendülettel fog ott dolgozni. Hozzátette, hogy a jövőben nem csak előre bejelentett látogatásokat, hanem váratlan ellenőrző látogatásokat is fog ott tenni a 76-os országúton. Újságírói kérdésre válaszolva Sorin Buşe elmondta, hogy a nagyváradi önkormányzat heteken belül meg fogja kapni a jelenleg a Román Államvasutak tulajdonában, a nagyváradi nagyállamáson lévő telket, és ezt követően befejeződhetnek a gyorsforgalmi út építési munkálatai. Az Ilie Bolojannal, Nagyvárad polgármesterével folytatott megbeszéléséről a polgármesteri hivatal adott ki sajtóközleményt, melyben az áll, hogy a városvezető többek között a nagyváradi körgyűrűnek a leendő autósztrádához történő csatlakoztatásról tárgyalt a miniszterrel. A közlemény szerint a Nagyvárad Metropolisz Övezet október közepéig elkészíti a megvalósíthatósági tervet, illetve benyújtja a vonatkozó projektet a nagy infrastrukturális projekteket finanszírozó operatív programhoz, ezt követően pedig a dokumentációt átadják az Országos Közút- és Autópályakezelő Társaságnak.

Pap István