Két helyszínen is ünnepelnek

Mihai Jurcă egyesületi elnök és Angela Lupşea múzeumigazgató. A szerző felvétele
Mihai Jurcă egyesületi elnök és Angela Lupşea múzeumigazgató. A szerző felvétele
Az idén két helyszínen, a Szent László téren, és a várban is karácsonyi hangulatot akar teremteni a nagyváradi önkormányzat. Koncertek is lesznek, december 9-én az LGT Zenevonat lép fel.

Mihai Jurcă, a Nagyvárad és a Régió Turizmusának Népszerűsítéséért Felelős Egyesület elnöke a városházán tartott pénteki sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet: az idén a karácsonyi vásár fő helyszíne a Szent László tér, ahol november 30. és december 31. közt zajlanak az események, kivéve december 25-ét, amikor minden elcsendesül, és az üzletek se nyitnak ki. 35 kis házikót tesznek ki, melyek közül 12-re még nem akadtak bérlők. A szökőkutak közötti részen ugyanakkor egy megvilágított, 15×30 méteres korcsolyapályát alakítanak ki, és egy körhinta is lesz. A házikókban az ebben az időszakban megszokott ételeket, italokat árusítanak, illetve december 5-től a Télapó is jelen lesz. A vásár hétfőtől csütörtökig 14–21, péntektől vasárnapig, vagyis a hétvégeken 12–22 óra között tart majd nyitva. Egy színpadot is felállítanak, ahol román könnyű- és népzenei előadók lépnek fel esténként (Paula Seling, Furdui Iancu, Cristina Bălan, Proconsul, Andra, Elena Gheorghe stb.), illetve december 9-én, pénteken 19 órakor a magyar Locomotiv GT Zenevonat is befut a főtérre, mely zenekarról azt érdemes tudni, hogy a két eredeti LGT-tag, Karácsony János és Solti János van benne, kiegészülve a fiatalabb zenészgeneráció tagjaival.

Meseolvasás

Angela Lupşea, a város- és vármúzeum igazgatója arról beszélt, hogy felbuzdulva a tavalyi sikeren, az idén is lesznek programok a várban, december 2–24. között. Lesz egyebek mellett édesség-házikó, karácsonyi pékség, manó gyár, finomságok háza, rajzfilmvetítés, és mesekuckó – utóbbiban előadóművészek, és a várban működő civil szervezetek képviselői olvasnak fel meséket a gyerekeknek, állítólag magyarul is. A várban egy élő fenyőt állítanak fel, és ha hullni fog a hó, hóvárat is lehet majd építeni. A két rendezvény költségvetése 70 ezer euró.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,