Két évtizednyi életmentés

Két évtizednyi életmentés
Bihar megye – Raed Arafat egészségügyi államtitkár, a SMURD alapítója is jelen volt azon a félixfürdői gyűlésen, melyen a megyei alakulat húsz éves fennállását ünnepelték egykori és jelenlegi alkalmazottak.

Raed Arafat visszaemlékezett arra, hogy 1993-ban felhívta őt Adrian Pădurean tábornok, a nagyváradi tűzoltó-parancsnokság akkori vezetője (aki szintén jelen volt a szombati, ünnepi ülésen), s kijelentette, hogy „én is akarok Nagyváradon egy ilyen szolgálatot”. Történt mindez azt követően, hogy a tűzoltóparancsnok valahol az országban látott egy összeroncsolt autót, benne egy sebesülttel, amint egy szerviz felé szállították, hogy ott szabadítsák ki belőle a balesetet szenvedett személyt. Ekkor vált világossá számára, hogy fontos egy ilyesmire szakosodott szolgálat.

Ideköltözött

Az egyeztetések körülbelül egy éven át tartottak, s 1992 végén a SMURD alapítója „a nagyváradi tűzoltóságra költözött”, hogy személyesen bábáskodjon az új mentőszolgálat létrejötténél. Marosvásárhely után Nagyváradon jött létre országos szinten a második gyorsmentőszolgálat, ezt követte a szebeni. Az eltelt időszak alatt a SMURD sok változáson ment át, most már korszerű felszereléseik vannak, jó kapcsolatot tartanak fenn a mentőszolgálattal, s integrált diszpécserszolgálat irányítja mindkettőt az esetekhez. Már nem akarják megszüntetni sem a gyorsmentő szolgálatot országos szinten. „Akkoriban azt vágták leggyakrabban a fejemhez, hogy a SMURD nem működik törvényesen. Én olyankor azt feleltem, hogy mi jobb, törvénytelenül életeket menteni, vagy hagyni embereket törvényesen meghalni?” – mondta a SMURD alapítója.

Súlyos esetek

Amint dr. Hadrian Borcea, a SMURD helyi vezetője kifejtette, a gyorsmentőszolgálat lényege, hogy együttműködik a tűzoltókkal és munkatársaik egyúttal a Megyei Sürgősségi Klinika alkalmazottai, akik ílymódon nap mint nap gyakorolják, hogyan lássák el a legsúlyosabb eseteket.

Claudiu Pop prefektus és Liviu Popa megyei rendőr-főfelügyelő is gratulált a SMURD egykori és jelenlegi alkalmazottainak, Ilie Bolojan polgármester pedig visszaemlékezett arra, hogy őt magát is a SMURD mentette meg, amikor 1998-ban súlyos közlekedési balesetet szenvedett.

Dr. Hadrian Borcea az ünnepi gyűlést megelőzően ismertette a SMURD megalakulásának legfontosabb állomásait. Kérdésre válaszolva elmondta: sajnos az 1999 előtti kiszállásaik jegyzéke elveszett, de azt tudni lehet, hogy 1999-től mostanáig mintegy hetvenezer esethez szálltak ki. A diszpécserszolgálat akkor szokta őket mozgósítani, amikor emberéletek vannak veszélyben.

Tervek

Terveik közé tartozik a diszpécserszolgálat fejlesztése, egy új mentőautó beszerzése, a személyzet állandó képzésének a biztosítása – ami rajtuk múlik azt megteszik, hangzott el, de segítségre is szükségük van.

Az ünnepi gyűlés a félixfürdői International szállóban megszervezett négynapos, országos Search and Rescue címet viselő konferencián belül zajlott, melyen a sürgősségi ellátás különböző aspektusairól esett szó.

Neumann Andrea

Címkék: ,