Két év alatt épül meg a nagykárolyi terelőút

Kovács Jenő polgármester
Kovács Jenő polgármester
Szatmár megye – Huszonnégy hónap áll a kivitelezők rendelkezésére, hogy elkészüljön a 10,46 kilométer hosszúságú nagykárolyi terelő út, ezt március 15–én, a Szatmár Megyei Kormánybiztosi Hivatalban jelentette be Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere.

 

 

A Szatmár Megyei Kormánybiztosi Hivatal gyűléstermében március 15–én sajtótájékoztató keretében jelentette be Nagykároly municípium polgármestere, Kovács Jenő a terelőútvonalról szóló munkálatok megkezdését. Az eseményen Radu Giurcă prefektus, Pataki Csaba alprefektus és Csehi Árpád Szabolcs megyei tanácselnök is jelen volt. Mint elhangzott, a munkálat értéke 38 484 814,55 lej (áfa nélkül), ennek 69,25%-a, azaz 26 650 734,08 lej (áfa nélkül) európai uniós hozzájárulás, és 30,75%-ot, azaz 11 834 080,47 lejt (áfa nélkül) a román állam biztosít.

 

Huszonnégy hónap

 

A terelőút megépítésére 2 év áll a kivitelezők rendelkezésére, azaz 2014. március 15–ig be kell fejezni. A várost elkerülő utat a 19–es jelzésű országos rangú útról lehet majd megközelíteni, Újmárna (Marna Nouă) felé. A kivitelezést 90%–ban két spanyolországi cég — a Grupo Empresarial Magenta és az Assignia Infraestructuras —, és egy hazai vállalat, a Transmir képviselői végzik. A négysávos terelőút elkészültével Nagykároly mentesül a nehézgépjármű-forgalom okozta gondoktól, de előnye az is, hogy a környezetszennyeződés és a zajszint is csökken majd.

Karikás Enikő