Két elnök egy téren

Két elnök egy téren
Nem akarja Constantinescu volt államfő, hogy Basescu megszentségtelenítse 1989 szellemét. Május 19-i népszavazás után tett ígéretéhez híven népgyűlésre hívta szombat délutánra Traian Băsescu államfő Bukarest lakosait.

Államelnöki tisztségében való megerősítésekor az elnök azt ígérte, “a közvetlen demokrácia jegyében” minden negyedév utolsó hónapjának utolsó szombatján személyesen találkozik az állampolgárokkal, és beszámol negyedéves tevékenységéről. Az Egyetem téri akció ellen viszont Emil Constantinescu volt államfő, a Népi Akció (AP) pártjának elnöke és Marian Miluţ kereszténydemokrata (PNŢCD) vezér egyaránt tiltakoztak, továbbá ellendemonstrációt ígértek. Constantinescu szerint a Basescu féle populista népgyűlés megtagadása, megszentségtelenítése az 1989-es forradalom értékeinek és emberáldozatainak, melyek egyértelműen az Egyetem Térhez kötődnek.

Lemondott Basescu

Végül szombat délután egyszerre voltak jelen a tér két részén Basescu hívei és a Constantinescu elveivel egyetértők. A két tábort rendőrkordon választotta el egymástól. Traian Băsescu csak 19 óra után ment a térre, ahol annyit nyilatkozott: méltatlannak tartja, hogy őt és a saját híveit biztosnági kerítés választja el egymástól, ezért kérte, hogy ezt állítsák félre. Üdvözölte azokat akik őt támogatják és kimentek a térre, ugyanakkor lemondott a beszámoló megtartásának szándékáról, mert látta, hogy annak az Egyetem téren kialakult hangulatban semmiféle értelme nem lett volna.