Két csendőr megsérült a tegnapi tüntetésen

Két csendőr megsérült a tegnapi tüntetésen
Több mint kétezren tüntettek szerda este Bukarestben amiatt, hogy a képviselőház döntő fórumként megszavazta a büntető törvénykönyvet módosító tervezetet.

Néhány tüntető erőszakosan lépett fel a csendőrökkel szemben, két csendőr megsérült. Négy személyt előállítottak és uszítás, valamint erőszakos tettek miatt fejenként 500 lejre büntettek.

A bukaresti Victoriei-téren több mint kétezren tüntettek szerda este, tiltakozásképpen az ellen, hogy a képviselőház is megszavazta a büntető törvénykönyvet módosító tervezetet. A tüntetők a Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) ellen emelték fel hangjukat, kormányellenes jelszavakat skandáltak.

Néhány tüntető erőszakosan lépett fel a csendőrök ellen, tárgyakat dobálva a rendfenntartók irányába. Két csendőr megsérült, orvosi ellátásra szorult. Ügyükben kivizsgálás indult hatósági közeg elleni erőszak miatt, nyomozás indult a tettesek azonosítása végett.

‘Nem fogadhatjuk el az állampolgárok biztonságát veszélyeztető magatartást, és minden alkalommal fel fogunk lépni ez ellen. A csendőrök jóhiszeműen jártak el, éppen abból a célból, hogy elejét vegyék a veszélyes helyzeteknek, és hogy megakadályozzanak olyan erőszakos cselekedeteket, amelyek személyi sérüléseket okozhattak volna’ – olvasható a csendőrség közleményében, amely hozzáteszi, hogy az erőszakos cselekedetek nem tévesztendők össze a szabad véleménynyilvánítással.

A szerdai utcai tüntetések után négy személyt előállítottak és a rendőrőrsre kísértek, ahol fejenként 500 lejes bírságot róttak ki számukra uszítás és erőszakos tettek miatt – közölte a bukaresti csendőrség.

A büntető törvénykönyveket módosító tervezet parlamenti elfogadása miatt Kolozsváron, Temesváron, Brassóban, Aradon és Iaşi-ban is tüntettek szombat este.

www.agerpres.ro