Két Bihar megyei származású is van az idei Kossuth-díjasok között

Két Bihar megyei származású is van az idei Kossuth-díjasok között
A díjazottak között van Kálmándy Mihály operaénekes és Mihály Gábor szobrászművész.

Kálmándy Mihály, a Magyar Állami Operaház operaénekese 1959. december 21-én született Biharon. Ötéves korában kezdett zongorázni, majd klasszikus gitáron tanult játszani. 17 évesen kezdte meg énektanulmányait Aradon.

A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneművészeti Főiskola opera tanszakán diplomázott 1985-ben, majd mesterkurzuson vett részt Weimarban. Operaénekesként Verdi Nabucco című operájában debütált. 1981 és 1987 között a kolozsvári Állami Magyar Opera tagja volt. 1988 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese, ahol az összes bariton főszerepet énekelhette. Magyarországon Sipos Jenőnél tanult, aki a tradicionális olasz stílus mestere.
Nemzetközi karrierjét Triesztben kezdte, Verdi Nabuccójának címszerepében. Emlékezetes alakításokat nyújtott Verdi (Macbeth, A trubadúr, A végzet hatalma, Rigoletto, Don Carlos, Aida) és Wagner (A bolygó hollandi, Trisztán és Izolda) operáiban, többször énekelte Bartók Béla operájának, A kékszakállú herceg várának címszerepét. Oratóriumok bemutatásában is közreműködik (Mozart: Requiem, Koronázási mise; Beethoven: Missa Solemnis; Haydn: Teremtés; Bach: h-moll mise; Verdi: Requiem).
Bejárta Európa legnagyobb színházait és koncerttermeit, énekelt a szöuli, a pekingi, az új-zélandi operaházban. Számos európai fesztiválon vendégszerepelt. Több CD- és DVD-felvétele van. Ő énekli a címszerepet a Nabucco filmváltozatában, amelyet Bernard Broca rendezett, és szerepel a Traviata UNESCO számára rögzített filmfelvételén. Az Operaház idei évadában a többi közt Verdi Az álarcosbál és Donizetti Lammermoori Lucia című operájában lép színpadra.
1989-ben az első alkalommal odaítélt Juventus-díj egyik kitüntetettje volt. 2002-ben Melis György-emlékplakettet kapott. 2013/2014-ben a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet viselte. 2015-ben a Halhatatlanok Társulatának tagja lett. 2018-ban a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek odaítélhető Závodszky Zoltán-díjat vehette át.

Mihály Gábor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész 1942. szeptember 9-én született Székelyhídon.
1974-ben a Képzőművészeti Főiskolán Mikus Sándor és Somogyi József tanítványaként kapott diplomát. 1975-79-ben Derkovits-ösztöndíjas volt.
Köztéri és murális munkái a magyar történelem és az olimpiai gondolat megismertetését szolgálják. Sporttárgyú plasztikáin az erő, a dinamika jut kifejezésre. Ő alkotta a többi között Hidegkuti Nándornak, az Aranycsapat középcsatárának síremlékét. Reliefjein a síkok és a nagy, pozitív formák váltakozó ritmusa izgatja (Pannónia fríz – 1978, Zánka). Kővel, vassal, bronzzal dolgozik, a vörösréz lemezt maga munkálja meg. Számos díj elkészítése fűződik nevéhez.
Magyarországon és külföldön is több nagyméretű köztéri szobra található. Legismertebbek a Budapesten felállított Olimpiai Emlékmű (1996), a Hungaroring Kanyarulatok című festett acélplasztikája (1986), a Kerékpárosok című nagyméretű plasztika, amely Lausanne-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság parkját díszíti, Barátság című 3 méteres alkotása (1992) Szöulban, a Közlekedési áldozatok emlékműve Óbudán (1996), a Magyar Labdarúgó Szövetség centenáriumi emlékműve a budapesti Puskás Ferenc Stadionban (2000), Görgey Artúr szobra Révkomáromban (2018).
1999-ben a Százados úti művésztelepen létrehozta a Kék Daru galériát és művészeti műhelyt, ahol kortárs kiállításokat szervez, szimpóziumokat tart. Művészetéért 1979-ben megkapta a Munkácsy Mihály-, 1991-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) művészeti díját. 2011-ben Elnöki Érdeméremmel és “Budapestért” díjjal, 2012-ben Mednyánszky László- és Magyar Művészetért Díjjal tüntették ki. 2015-ben vehette át a MOB fair play a művészetben trófeát, 2017-ben a Magyar Érdemrend Tisztikereszt (polgári tagozat) kitüntetéssel ismerték el.

(MTI)