Friss hírek

2008.01.23. 10:19

Nyilvánosak az energiatakarékossági program tervezett változásai

<p>Nyilvánosságra hozták a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) tervezett változásait. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján olvasható, véleményezni is lehet. Újdonság, hogy ezentúl nemcsak a hagyományos építésű, hanem a panel, illetve más előre gyártott techológiával készült házakban élők is kérhetnek támogatást nyílászáró cseréhez. Tavaly a teljes támogatási összeg meghaladta a 806 millió forintot, az igényelt kedvezményes hitel pedig körülbelül 2,3 millió forint volt.</p>

Új lehetőségekkel bővül a 2008-as energiatakarékossági program. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján tette közzé a tervezett változásokat. Ezeket véleményezni is lehet.

A tervezet szerint ezentúl nemcsak a hagyományos építésű házak, lakások korszerűsítésére lehetne kérni támogatást, hanem például a panelekre vagy egyéb előre gyártott tecnológiával készültekre is. Újdonság továbbá, hogy a megújuló enegriafelhasználást eredményező, és a lakossági energiamegtakarítást célzó beruházások támogatási rendszere külön pályázatként jelenne meg. Előbbit magasabb támogatási aránnyal ösztönöznék. Egyszerűsítenék a pályázati csomagot is, és növelnék a felvehető kedvezményes hitel összegét is.

2007-ben 5000-en pályáztak, több mint 3500-at találták megfelelőnek, a teljes támogatási összeg meghaladta a 806 millió forintot. Az igényelt kedvezményes hitel összege pedig 2,3 milliárd forint volt. Tavaly csak a hagyományos építésű házakban, lakásokban élők kérhettek pénzt nyílászárócseréhez, szigeteléshez, vagy megújuló energiaforrások felhasználására. A beruházás 15%-át kitevő támogatást lehetett kérni, lakásonként legfeljebb 265 ezer forintot. E mellé lehetett még igényelni kedvezményes hitelt.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tavasszal írja ki a pályázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!