Készülnek az új tanévre az Eminescuban is

Készülnek az új tanévre az Eminescuban is
Különösebb változások nélkül indul el az új tanév a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban. Mint a korábbi években is, a tanulás mellett az iskolán kívüli tevékenységekre is nagy hangsúlyt fektetnek.


A kisebb változásokról, tervekről és a 2015/2016-os tanévről Hochhauser Enikő aligazgatónővel beszélgettünk. Mint elmondta, a következő tanévben összesen tizenhárom magyar osztály (három-három kilencedikes, tizedikes és tizenegyedikes, valamint négy tizenkettedikes) indul a váradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban. A tavalyi évhez hasonlóan idén is három magyar kilencedik osztályt indítanak, két reál és egy humán profilút: filológia, matematika-informatika, intenzív informatika, valamint a természettudományok osztályokat. A tizenkettedikesek esetében egy informatika osztállyal van több. A tanári karban minden évben történik változás áthelyezések, nyugdíjazások miatt, a magyar tagozat szempontjából változás lesz a román, a matematika, a történelem katedrán. A vakációban különösebb belső felújítások nem történtek a tanintézményben, hiszen már a tavalyi évben befejeződött a folyosók, pár osztályterem, az informatika labor felújítása a Nagyváradi Ingatlankezelőség jóvoltából. A nyáron az osztály- és szülői közösségek segítségével végeztek apróbb felújításokat egyes termekben, illetve a mellékhelyiségek szokásos karbantartási munkálatait is elvégezték.

Érettségi eredmények

Hochhauser Enikőtől megtudtuk, hogy a magyar tagozaton az érettségi eredmények változatlanul jók, 92-93 százalékos az átmeneteli arány. Azon tanulók többsége, akiknek nem sikerült az érettségi, a vizsgákon egyenként elérték az ötöst, de összességében a hatost már nem. Az aligazgatónő elmondta, hogy tanulás szempontjából minden generáció más, másképp kell hozzájuk állni, sok múlik magukon a diákokon és a tanárokon is. A hármas kapcsolat a tanár, diák, szülő között megvan: „próbálunk közös megoldásokat találni azon diákok esetében is, akik gyengébben teljesítenek, próbáljuk megtalálni az okokat, hogy ez miért van. Sokszor nem a képességgel van a baj, hanem a háttérben más okok is vannak. Próbáljuk felzárkóztatni őket is. A diákok körében főleg a román nyelv és irodalom, valamint a matematika tartozik a nehezebb tárgyak közé. Az a dolgunk, hogy találjunk egy középutat, hogy egyrészt a sok információ eljusson a diákhoz, és meg is maradjon, másrészt pedig, hogy lássák a gyakorlati hasznát is a tananyagnak” – hangzott el.

Iskolán kívüli tevékenységek

Mint az elmúlt években, úgy idén is több iskolán kívüli tevékenységet szerveznek a tanév folyamán, ebben főleg a diákönkormányzatnak van nagy szerepe. Az új tanév kezdetével a diákönkormányzat több programot (gólyabál, gólyatábort) is tervez a kilencedikeseknek, ezeken kívül pedig az iskolában továbbra is megemlékeznek minden fontos történelmi és kulturális eseményről, ezekhez kapcsolódva versenyeket, műsorokat szerveznek. Tovább folytatódnak a szavaló versenyek, az olvasókör idén is várja a diákokat, és a határtalanan vetélkedő megszervezését is megpályázták. „Ezeknek a tevékenységeknek nevelő szerepük is van, hosszútávú céljaink között szerepel többek között az is, hogy az iskolában jó pár év múlva is legyen magyar nyelvű oktatás, ehhez pedig az kell, hogy a gyerekek érezzék a gyökereik fontosságát, és ha külföldön is tanulnak tovább, térjenek vissza szülőföldjükre, itt alapítsanak családot, hogy gyermekeik ide tudjanak iskolába járni” – mondta el az aligazgatónő, hozzátéve, hogy sok sikert kíván a diákoknak és tanárkollégáknak az új tanévben. „Szeretnénk, ha a tanulók otthon éreznék magukat az iskolában, hiszen ez egy nagy család, amiben szabályok vannak, mindenki tudja, hol a helye, és mi a dolga, ha ezeket betartják, akkor minden jól fog működni” – mondta végül.

P. Nagy Noémi