Készülnek az idei virágkocsik

Készülnek az idei virágkocsik
Szombat délelőtt nemzetközi sajtótájékoztató helyszíne volt a MÁV Járműjavító Kft. Faraktár utcai telephelye Debrecenben, ahol Nagyvárad és a cívis város közös virágkocsija is készül.

Történelmi környezetben, a MÁV Járműjavító Kft. Faraktár utcai telephelyén, azon a területen készül az idei Debreceni Virágkarnevál tizenhat virágkocsija közül tizenkettő, ahol 300 évvel ezelőtt, a katolikus hitélet újjászületését követően egyházi segítséggel fejleszteni, bővíteni kezdték a várost, vagyis épületeket és lakóházakat telepítettek oda, illetve szintén a kultúrához kapcsolódva ezen a helyen mutatták be az Eugénia című színdarabot, melynek megszületésénél körülbelül 150 debreceni katolikus bábáskodott. Szintén a múltat idézi az a számsor is, melyet Komolay Szabolcs alpolgármester ismertetett annak okán, hogy idén 50 éves a Virágkarnevál. (De nem az 50. alkalommal rendezik meg, ugyanis néhány év kimaradt). Mint elhangzott, az eddigi felvonulásokon 550 virágkocsi vett részt, öt kontinensről mintegy 60 ezer fellépő érkezett a cívis városba, a kompozíciók elkészítésében, és a rendezvények lebonyolításában 100 ezer fő segédkezett, a virágkocsikhoz pedig a fél évszázad alatt több mint 100 millió virágot használtak fel. A szocialista időkben az ipari nagyvállalatokat megjelenítő virágkocsik domináltak a különböző városi jellegzetes középületek ábrázolása mellett, a rendszerváltozás után pedig természetesen már a magáncégek és szolgáltatók kocsijai kaptak helyet a menetben.

12 a 16-ból

Az idén a 16 virágkocsiból 12 készül az említett csarnokban, ottjártunkkor gimnazisták és egyetemisták dolgoztak éppen valamelyik díszítésen. A Szent Korona-kompozíció állandó szereplője a karneváli menetnek, és természetesen a koronázási jelvények is helyet kapnak a kocsin. A Debrecenbe kéne menni elnevezésű autó a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. virágkocsija, és a tervezésénél a legfőbb szempont az volt, hogy a fény játéka megfelelő hangsúlyt kapjon. A NIgel, a sas című látványos alkotás egy izgalmas mérnöki megoldást is magában rejt, a karnevál idején ugyanis bárki „sasszemű” lehet, hiszen NIgel szemében olyan robotkamera van, amire QR-kód használatával okostelefonon keresztül csatlakozni lehet. A gyógyítás csodája a gyógyszergyár virágkocsija, míg a Közösen tartjuk mozgásban a világot elnevezésű egy ipari kft.-é, és a Transformers filmekből jól ismert Autobotokat kelti életre. A Tenger világa egy bevásárlóközpont virágkocsija, a Környezettudatos törpikékkel pedig ezúttal egy vállalatcsoport az energiahatékonyság és a környezettudatosság témakörét járja körbe, ám ezt egy teljesen új szemszögből elmesélve.

Szakképzésé a jövő! – hirdeti egy szakképzési centrum kocsija, Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsiján pedig Leone, a kabalaoroszlán csúszik lefelé az akvapark egyik csúszdáján. Hagyományról és megújulásról szól egy háztartási készülékeket gyártó cég virágkocsija, egy másik társaságé pedig azt javasolja, hogy tegyük szebbé a holnapot is! Végül, de nem utolsósorban a természetbeli élményről szól az egyik játszópark kompozíciója.

Ciucur Losonczi Antonius