Készülnek a várbeli majálisra

Készülnek a várbeli majálisra
Csütörtökön a várban gyűltek össze a Festum Varadinum keretében zajló Minden Magyarok Majálisa rendezvény fő szervezői, közreműködői, hogy közösen még egyszer, újra átbeszéljék a programot.

Már évek óta hagyomány, hogy néhány nappal a majális előtt a szervezők áttekintik még egyszer a programot, hogy minden rendben legyen. Ugyanakkor ilyenkor sorsolják ki rendszerint azt is, hogy a főzőverseny résztvevőinek a sátrai hol kapjanak helyet. Az idén újból többnapos lesz a majális, ezért két napon is főznek. Szombaton 9-14 óra között a városnegyedek képviselői versenyeznek egymással a Gulyások királya megtisztelő címéért, illetve az ezzel járó vándorserlegért. Izgalmasnak ígérkezik, mivel nem csupán hagyományos gulyásokat és babgulyásokat főznek majd a résztvevők, ugyanis a várható időjárásra való tekintettel különlegességként „esőűző” gulyással készülnek állítólag az észak-rogériusziak. Hogy ez milyen ízű lesz, már ha valóban elkészül, tessék kipróbálni, mint ahogyan a többi negyed főztjét is, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján jogosan lehet azt gondolni, hogy mindegyik finom lesz a maga nemében.

A sátrakat amúgy a nagyszínpad jobb oldalán, a kézművessoron állítják fel, a zsűriben pedig biztos ott lesz Meleg Vilmos színművész, váradi RMDSZ-elnök. Szintén főznek az iskolák is, miközben tehetséges diákjaik színpadi fellépéseikkel szórakoztatják az érdeklődőket.

Barátok közt

Vasárnap a civil szervezetek képviselői, illetve baráti társaság bizonyíthatják főzőtudományukat. A zsűrit a Barátok közt sorozat sztárjai alkotják, akik csirkepaprikást csinálnak. A verseny 9-13 óra között zajlik, az eredményhirdetésre 14 óra tájékán lehet számítani. Pető Dalma főszervező külön kiemelte, hogy a felhívásuk meghallgatásra talált, és 15 csapat nevezett be, valamint önkéntesek is szép számmal jelentkeztek a szervezésben való segítségnyújtás végett.

Figyelem, a helyszín a vár belső része, nem a vársáncház, ahol eddig volt a majális.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,