ERDON Helyi hírek

2017.09.21. 11:03

Közösen tiltakozik a két ház az ukrán nyelvtörvény miatt

Csütörtökön az RMDSZ nagyváradi székhelyén sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália parlamenti képviselő az ukrán nyelvtörvényről.

Csütörtökön az RMDSZ nagyváradi székhelyén sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália parlamenti képviselő az ukrán nyelvtörvényről.Legutóbbi sajtótájékoztatóján Biró Rozália parlamenti képviselő arról számolt be: a Képviselőház és a Szenátus szeptember 20-i együttes ülésén az RMDSZ kezdeményezésére egy tiltakozó nyilatkozatot fogadott el az ukrajnai nyelvtörvényre vonatkozóan, mely keretét képezi Románia ezzel a problémával kapcsolatos álláspontjának. Hatékony és gyors párbeszédre van szükség ugyanis az ügyben, ezért egy romániai parlamenti küldöttség is elutazik Ukrajnába amellett, hogy a külügyminisztérium és Klaus Iohannis államelnök közbenjárásának pozitív hozadékában reménykednek.

Mint ismert, az ukrán parlament felsőháza szeptember 5-én úgy változtatta meg az ország oktatási törvényének a nyelvhasználatot érintő 7. cikkelyét, miszerint 2018. január 1-jei hatállyal csupán az óvodában és az elemista osztályokban tanulhatnak a valamely kisebbséghez tartozó gyermekek az anyanyelvükön, és ezen, három lépcsőfokra lebontott (I-IV., V-VIII., valamint IX-XII. osztályok) rendszerre való átállásnak fokozatosan 2027-ig kell teljesen megvalósulnia. Amúgy nyomtatott formában a törvénymódosítás még nem jelent meg, csupán a jegyzőkönyv létezik a szavazásról, illetve a Rada elnöke már jóváhagyta, és a dokumentum továbbítva lett Petro Porosenko államfőnek, aki ugyan még nem látta el a kézjegyével, de valószínűleg megteszi, mert pozitív hangnemben nyilatkozott róla- magyarázta az eddig történteket Biró Rozália, aki több szempontból is aggályosnak nevezte Ukrajna lépését.

Arra hívta fel a figyelmet: 1997-ban Románia és Ukrajna a jó szomszédság és az együttműködés alapjairól szóló szerződést kötött, melynek 13. cikkelye 5. pontja kimondja, hogy az ukrajnai román és más kisebbségek ugyanolyan feltételek közt tanulhatnak az anyanyelvükön, mint a többségi nemzet, a 6. cikkely pedig azt tartalmazza, hogy a kisebbségben élőknek jogában áll saját szervezeteket, egyesületeket, oktatási, kulturális és egyházi intézményeket létesíteniük és működtetniük. Emellett 2003-ban Ukrajna is elfogadta a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját, melynek III. része 8. cikkelye kimondja, hogy az oktatási rendszer valamennyi szintjén, az óvodát és az egyetemet is beleértve, mindenkinek jogában áll a saját anyanyelvén tanulmányokat folytatnia.

Alkotmányellenes

Ugyanakkor a Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről, melyet Ukrajna ugyancsak aláírt, is rögzíti a 14. cikkelyében, hogy a feleknek erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsanak a kisebbségben élőknek ahhoz, hogy az anyanyelvükön tanuljanak. Végül, de nem utolsósorban, az új nyelvtörvény Ukrajna alkotmányával is ellentétes, hiszen ennek 9. cikkelye leszögezi, hogy azok a nemzetközi megállapodások, melyeket az ország aláírt, szerves részét képezik a hatályban levő törvényeknek, a 22. cikkelye pedig arról rendelkezik, hogy nem szabad megnyirbálni a kisebbségben levők szabadság- és egyéb jogait.

A felsoroltakon kívül pedig minden állampolgárnak alapvető joga kellene legyen, hogy az anyanyelvén tanulhasson, hiszen ez nagyon lényeges az identitása és a kultúrája megőrzése szempontjából, ezért a 21. században nem kéne vita tárgyát képezze- nyomatékosította az RMDSZ-es parlamenti képviselő, aki arról is beszélt: Ukrajna azzal próbál védekezni, hogy egy kimutatás szerint, akik az anyanyelvükön tanulnak, gyengébben teljesítenek a vizsgákon.

A 45 milliós Ukrajnában körülbelül 140 ezer magyar és 400 ezer román él.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!