Készül a Viva Anima szívközpont

Készül a Viva Anima szívközpont
A Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési program keretében megvalósuló szívközpont kialakítását május 15-ig kell befejezni.

 

A nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház első emeletén kialakítandó Viva Anima Szívközpont helyszínén tartottak sajtótájékoztatót kedd délben. A nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Debreceni Egyetem együttműködésében megvalósuló projektről Ilie Bolojan, a város polgármestere beszélt a sajtó munkatársainak. Bolojan többek között kiemelte, hogy a projekt megvalósítása komoly előrelépést jelent a helyi szívgyógyászat területén. A szívközpont kialakítása összesen 1,8 millió euróba fog kerülni. Maguknak a helyiségeknek a kialakítását az egészségügyminisztérium és a nagyváradi önkormányzat költségvetéséből végezték el, a szívközpont berendezéseinek, felszereléseinek beszerzése és beszerelése pedig az uniós finanszírozásból történik. Bolojan hozzátette, hogy május 15-ig be kell fejezni a szívközpont kialakítását.

További projektek

A Viva Anima központ 738 négyzetméteren terül majd el, a nagyváradi megyei kórház első emeletén. Itt helyet kap az invazív kardiológia osztály, két angiográf berendezés, a járóbeteg osztály és a műtő is. Bolojan jelezte, hogy az önkormányzatnak van két további, már megnyert határon átnyúló egészségügyi együttműködési projektje, jelesül a megyei kórház és a városi kórház műtőinek felújításáról szólóak, melyeket várhatóan 2014 végéig befejeznek.

Új járóbeteg rendelő

A sajtó munkatársai megtudták, hogy az 1,8 millió euró beruházás 98 százalékát az Európai Unió finanszírozza. A szívközpontban invazív kardiológia osztályokat építenek ki, ugyanott kap helyet két angiográf is, valamint egy járóbeteg rendelő és egy műtő. Bolojan hozzátette, hogy a projekt partnerei, a debreceni orvosok a képzést biztosítják majd, és kifejezte reményét, hogy a továbbiakban is együttműködik majd a nagyváradi önkormányzat a debreceni egyetemmel. Bolojan kifejtette, hogy a műtő ide helyezésével komplikáltabb, ún. stent-műtéteket is el lehet majd végezni Nagyváradon.

Távlati tervek

Bolojan a távlati tervek között említette azt, hogy amint sikerül megfelelő módon kialakítani a megyei kórháznak azt a részét, amelyben a Viva Anima központ is helyet kap, akkor a Főutcán még működő kórházrészlegeket is át lehet majd költöztetni oda. Ugyanakkor a polgármesteri hivatalnak szándékában áll egy épületrészt emelni a megyei kórház sürgősségi egysége fölé, ahol járóbeteg rendelőt alakítanának ki, és ezt követően az orvosokat kötelezni lehetne arra, hogy járóbeteg rendelői ügyeletet tartsanak.

Pap István