Készül a nemzetközi kerékpárút

A Borsi úttal párhuzamosan is készül már a kerékpárút . A szerző felvételei
A Borsi úttal párhuzamosan is készül már a kerékpárút . A szerző felvételei
Nagyváradon is halad már a munka: sok helyütt már a lebetonozott szegélykövek mutatják a Berettyóújfaluig tartó leendő út nyomvonalát.

A Borsi úttal párhuzamosan, a főút, a villamosvonal és a járda, valamint a gyárak közötti részen már látható, hol fog haladni az a kerékpárút, amely Váradot Berettyóújfaluval köti össze. Jelenleg a váradi szakaszon a Borsi úti közúti felüljárótól (amelynek közelében megfordul az 1-es villamos) a határátkelő felé vezető részt építik. Több részen már elhelyezték a szegélyköveket, és a kerékpárút alapja is megvan, erre öntik majd a betont és az aszfaltot. Úgy tudjuk, a magyarországi részen már ennél is előrébb tartanak bizonyos szakaszokon.

Jövőre kész(?)

Még sok munka van hátra, de nem kizárt, hogy tartani tudják a projektben foglalt 2014 áprilisi átadási határidőt.

A nagyváradi önkormányzat projektekért felelős munkatársát, Dumitru Simet, valamint a sajtóosztály képviselőjét, Mirela Macrát kérdeztük a részletekről. Mint elmondták, Váradon 8948 méternyi útszakaszt kell megépíteni, a többi azon települések felelőssége is, amelyeken még áthalad az út Berettyóújfaluig. A projekt uniós finanszírozású, összértéke 6.200.000 euró. Ebből például Váradnak mindössze 25.000 eurót kellett önrészként hozzá tennie.

Más források szerint némi gondok is adódnak ugyanakkor. A bihari megyeszékhelyen a kerékpárút tervezett nyomvonala ugyanis tömbházak között halad egy részen, aztán a Borsi úti szakaszon járva mi is azt tapasztaltuk, hogy például nemrég kialakított parkolót kellett átalakítani, a nyomvonalhoz igazítani, van továbbá néhány olyan rövid szakasz is, ahol nem teljesen új építésű bicikliút lesz, hanem kénytelenek a már létező járdára felvezetni, mivel más szabad terület nincs a környéken. Mindezzel együtt is térségünk eleddig egyetlen igazi kerékpárútja fogja összekötni Váradot Berettyóújfaluval a jövő évtől.

Szeghalmi Örs