Készül a múzeum új székháza

Készül a múzeum új székháza
Nincs csúszás, de van még bőven tennivaló: hivatalosan is bemutatták, hol tartanak most a volt váradi hadapródiskola hatalmas épületének korszerűsítésével.

Megfeddték az építésvezető mérnököt, amiért exkluzív információkat adott nekünk, egy nappal előbb, majd elmondták ugyanazt, amit már megírtunk – a helyszínen tartott sajtótájékoztatót szerda délelőtt a Körösvidéki Múzeum új székhelye építésének stádiumáról Ioan Mang, a Megyei Tanács alelnöke, és Aurel Chiriac, a múzeum igazgatója. Mang újdonságként azért hozzátette: a munkálatok mostani szakaszát januárban zárnák le, akkor lenne az átadás-átvétel; ez azonban még nem jelenti azt, hogy készen van a székhely.

Megy a munka

Ő is megerősítette azt, amit a Bihari Naplónak mondott az építésvezető, nevezetesen, hogy a tavaly augusztusban kezdődött belső munkálatok pár hónap alatt befejeződhetnek, és ezt követően átveheti a múzeum a székházat. A szatmári Euras cég a kivitelező, és a 7 millió lej összértékű munka során eddig felújították a főbejáratot és a fő lépcsőházat, padlófektetés zajlik, a csővezetékeket gipszkartonnal fedik be, az elektromos hálózatot építik ki, a szanitereket szerelik be, a tűzvédelmi készülékeket helyezik el. Jelenleg mintegy 40%-ban vannak készen a munkákkal.

Mang hozzátette: a három olyan szinten, ahol kiállítótermek lesznek, linóleumot fektetnek parkett helyett. Ennek egy részét azonban csak később, mert vannak olyan különlegesebb múzeumi állványok és berendezések, amelyeket előbb be kell pakolni, és utána folytatható csak a linóleumozás.

A tanácsi alelnök szerint a cég rendben végzi a munkát, nincs lemaradásban. A tanácsi vezetés legközelebb januárban ellenőrzi őket.

Szeghalmi Örs