Készül a Kossuth utcai mélygarázs

Készül a Kossuth utcai mélygarázs
Haladnak a váradi Kossuth utcai mélygarázs építésével. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón a munkálatok jelenlegi szakaszát ismertették.


Mint ismeretes a Kossuth (Independenței) utcán a neológ zsinagóga mellett egy három szintes mélygarázst épít a Polgármesteri Hivatal megrendelésére a Construcții Bihor vállalat a Terratest Geotechnic céggel együttműködésben. Ilie Bolojan polgármester a helyszíni sajtótájékoztatón ismertette a jelenleg zajló munkaszakaszt. A mélygarázs alja körülbelül 10 méter mélyen a vízszint alatt lesz, ezért egy impermeábilis falszerkezetet kell építeni. Ezt a munkát a bukaresti Terratest Geotechnic cég végzi, úgynevezett öntött beton falas építési technológiával. Iulian Corboveanu építészmérnök elmondta, hogy a 4500 négyzetméteres munkaterületen egy teljesen zárt építményt hoznak létre öntött falakból. Ezzel körülbelül június közepére lesznek kész. Ezt követően a Construcţii Bihor cég folytatja a garázs építését.

Technológia

Iulian Corboveanu ismertette a jelenleg zajló munkálatok technológiáját. Az egész folyamat szakaszosan történik. A majdani falak helyét egy szakaszon kiássák, miközben az üregbe egy úgynevezett bentonit folyadékot öntenek, ami megtartja az üreg falait, hogy ne omoljon be, ne legyenek üregesek. Miután elérik a szükséges mélységet, behelyezik a fém tartószerkezetet, majd következhet a beton öntése lentről felfele haladva. A bentonit folyadék nem keveredik a betonnal, annak egyre növekvő nyomása alatt kiürül az üregből és elvezetik. Egy adott szakaszon a beton 4-6 óra alatt köt meg, majd egy újabb tábla kialakításához látnak hozzá. Az építésvezető elmondta, hogy az öntött betonfalak valószínűleg egy hónap múlva készen lesznek. A három szintes, 488 férőhelyes mélygarázs 2016 augusztusáig kell elkészüljön. Az önkormányzat a mélygarázs tetején zöldövezetet hozna létre.

P. Nagy Noémi