Készen van Tőkés és az RMDSZ is

Hivatalosan is elfogadott az RMDSZ jelöltlistája, de Tőkés László önálló jelölt indulása is az EP-választásokon. Jöhet a verseny. Az RMDSZ szerdán adta le listáját a román országos választási irodánál.

Markó Béla RMDSZ-elnök szerint, amennyiben a szövetségnek sikerül átlépnie az ötszázalékos választási küszöböt, a romániai magyarságnak mindenképpen lesz két képviselője az Európai Parlamentben, nagyon jó szereplés esetén akár három is. Az egész lista, a választási előírásoknak megfelelően, negyvenöt fős. Frunda György úgy vélekedett: „El kell magyaráznunk a magyar közösségeknek, hogy leginkább tőlük függ, mekkora lesz Románia uniós fejkvótája. Brüsszelben dől el, hogyan formálódik és fejlődik az EU ezen régiója, és ebben a mi munkáknak óriási jelentősége lesz”.

A másik oldal

A november 25-én megtartandó romániai EP-választáson az RMDSZ-szel párhuzamosan versenybe indul Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke is. Az RMDSZ-en kívüli hat szervezet kérte fel, hogy egyéni jelöltként vegyen részt a megmérettetésben. A több hétig tartó tárgyalások ellenére az RMDSZ-nek és az említett szervezeteknek nem sikerült megegyezésre jutniuk egy esetleges közös listában, noha a református püspöknek az RMDSZ befutó helyet ajánlott fel a szövetség névsorában.

A Tőkés László független jelöltként való indulására vonatkozó kérést Szilágyi Zsolt kampányfőnök, az EMNT alelnöke március 13-án nyújtotta be a választási irodához. Tőkés indulása érdekében közel 140 ezer támogató aláírás gyűlt össze. A megegyezés meghiúsulása – amint azt az RMDSZ vezetői többször is hangsúlyozták – azzal járhat, hogy a romániai magyarság szavazatainak megoszlása miatt e közösség nem jut európai parlamenti képviselethez a harmincöt fős romániai delegáción belül.

Tőkés András, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) alelnöke ugyanakkor kifejtette: amennyiben az európai parlamenti választásokon az országos részvétel eléri a 35 százalékot, Tőkés László püspöknek 180 ezer, az RMDSZ-listán induló jelölteknek pedig 340 ezer szavazatra lesz szükségük, hogy bejussanak az EP-be. Ezért nem tartja lehetetlennek, hogy mind Tőkés, mind egy RMDSZ-jelölt bejut.